Posjeta brodu Zadar

Dana 23. 02. 2016., učenici 4. NB razreda posjetili su brod Zadar, kompanije Jadrolinija.

Dolaskom na brod, naši pomorski nautičari, zajedno s prvim časnikom palube, uputili su se na zapovjednički most i palubu broda, dok su se brodostrojari, s upraviteljem stroja, uputili u brodsku strojarnicu.

Dolaskom u brodsku strojarnicu upravitelj stroja upoznao je učenike sa sustavom poriva broda koji ima dva glavna motora (M/E) i tri pomoćna motora (GE) za proizvodnju električne energije. Upoznao ih je s osnovnim dijelovima glavnog motora (karter, klip, klipnjača, bregasta osovina, glava motora), kao i sa svim pomoćnim sustavima koji opslužuju glavni motor i pomoćne motore. Nakon toga učenici su bili upoznati sa sustavom upućivanja glavnog motora kao i mjestima upućivanja i upravljanja glavnim motorom (M/E local, engine control room, bridge control).

Nakon obilaska brodske strojarnice učenici su se uputili u upravljačku prostoriju (control room) koja je središnje mjesto upravljanja brodskim pogonom i tamo su se upoznali s načinom upravljanja porivnim strojem, pomoćnim postrojenjem te s različitim alarmima.

Nakon upoznavanja brodske strojarnice učenici su se zajedno s prvim časnikom palube uputili na zapovjednički most gdje su se upoznali s navigacijskim uređajima, sigurnosnom opremom, protupožarnom opremom i opremom za vez.

S učenicima su u pratnji bili i njihovi profesori kap. Renato Dudić i Tomica Komadina.

Ovim putem željeli bi smo se zahvalili posadi broda Zadra na njihovoj susretljivosti i nastojanju da prenesu svoje iskustvo na učenike tj. buduće kolege.