2009./2010.

Mladi povjesničari: Anton Budinić (3.g), Leona Fuček-Desanti (3.g), Manuela Kajkara (3.g), Fran Kušeta (2.g), Mateja Vidulić (2.g), Mihaela Kobale (1.g), Marin Softić (1.g)

U ovoj školskoj godini prvi puta smo uveli svečano obilježavanje datuma vezanih za Haračićev život i rad. 1. listopada 2009. godine obilježili smo godišnjicu Haračićeve smrti polaganjem vijenca na njegov grob na malološinjskom Groblju sv. Martin.

U sklopu istraživanju uz temu početaka turizma na otoku 12. studenog 2009. godine smo organizirali  studijski izlet u Rijeku i Opatiju. U Državnom arhivu u Rijeci učenici su istraživali Matične knjige iz 19. stoljeća i brojne druge dokumente, a u Muzej turizma u Opatiji upoznali s okolnosti početaka turizma na kvarnerskom području.

Dana 5. prosinca 2009. organizirali smo  „proslavu Haračićevog rođendana“ u Palači Fritzy; – s prigodnim programom. Tom prigodom podsjetili smo nazočne na postignuća grupe Mladi povjesničari u pet godina djelovanja. Istovremeno smo promovirali knjižicu „Haračićev herbarij“, a sudionicima proslave smo poslužili jela spravljena od otočkog samoniklog bilja.

Sudjelovali smo  1. ožujka 2010.  na Županijskom natjecanju iz povijesti u Rijeci u kategoriji samostalnih istraživačkih radova učenika srednjih škola s temom: „Kako je počeo turizam na našem otoku“. Esej i prezentaciju pripremile su Mateja Vidulić i Leona Fuček-Desanti i osvojile 1. mjesto. Isti rad je  ostvario 2. mjesto na Državnom natjecanju iz povijesti koje se održavalo u Novom Vinodolskom od 5. do 7. svibnja 2010. godine.

Posjetili smo Lošinjski muzej 7. travnja 2010. godine. U Palači Fritzy, sjedištu Lošinjskog muzeja razgledali smo zbirku starih razglednica.

U Palači Arsan u Cresu 30. travnja 2010.  otvorena je izložba: „Cresko samoniklo, jestivo bilje i povijest bilinarenja“. Autorica izložbe je profesorica Lidija Kosmos uz profesoricu Sunčanu Dundov i Inge Solis kustosicu Creskog muzeja. U realizaciji izložbe sudjelovali su Mladi povjesničari iz Lošinja i učenici Creske gimnazije. Izložba je bila otvorena za javnost od svibnja do kolovoza 2010. godine.
Na stranicama Javne ustanove Priroda s kojom smo surađivali objavljen je katalog izložbe.

Na 4. danima Ambroza Haračića  u hotelu Bellevue 20. svibnja 2010. godine Leona i Mateja prezentirale su svoj rad za goste i građanstvo: „Kako je počeo turizam na našem otoku“.

 

Polaganje vijenca na Haračićev grob na malološinjskom Groblju Sv. Martina

Mladi povjesničari 1.10. 2009. ispred Haračićeve rodne kuće u Ulici Braće Vidulića 23

Radna atmosfera u Državnom arhivu u Rijeci 12. 11. 2009.

Ispred Državnog arhiva u Rijeci

U prvom hrvatskom Muzeju turizma u Opatiji

U parku Ville Angiolina

Ispred Muzeja turizma u Opatiji – Villa Angiolina

Prepuna dvorana Palače Fritzy za vrijeme manifestacije „Haračićev rođendan”

Domjenak „Haračićevog rođendana” s jelima od samoniklog otočkog bilja

Mateja Vidulić i Leona Fuček-Desanti 1.3.2010. na županijskom natjecanju u Rijeci prezentiraju rad „Kako  je počeo turizam na našem otoku”

Mateja i Leona s mentoricom

Proučavanje zbirke starih razglednica u Lošinjskom muzeju

Mateja i Leona prezentiraju rad na Državnom natjecanju u Novom Vinodolskom

Sudionici Državnog natjecanja pri obilasku Novog Vinodolskog

Objava rezultata – 2. mjesto

Svečanost podjele priznanja

Sunčana Dundov, Lidija Kosmos i Inge Solis – autorice izložbe „Cresko samoniklo jestivo bilje i povijest bilinarenja” na otvaranju u Palači Arsan

Creski i lošinjski gimnazijalci na izložbi

Lošinjski profesori na izložbi u Cresu u Palači Arsan

Na 4. Danima Ambroza Haračića u Hotelu Bellevue 20.5. 2010.