Vijesti

AKTIVNOSTI RCK RECEPT –  Regionalni centar profesija u turizmu

Saznajte nešto više o Projektu RCK Recept, Naručitelju, Korisniku i svim partnerima projekta kao i njihovoj ulozi, ciljevima i trajanju projekta kroz film na sljedećoj poveznici:
Nositelj Projeka:
Ugostiteljska škola Opatija
Partneri :
Primorsko-goranska županija
Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica
Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk
Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj
Trgovačko-ugostiteljska Škola Karlovac
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci
Step Ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci
Obrtničko učilište – ustanova za obrazovanje odraslih, Zagreb
Katarina Line Croatia
Valamar Riviera Hotel & Residence
Jadranka Turizam – Mali Lošinj
Hotel Europa Karlovac
Film prikazuje aktivnosti kod svih partnera.
🔹 Aktivnost je financirana iz projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Za više informacija o projektu posjetite stranicu https://rck-recept.hr/

Impuls za izvrsnost

Održana je završna konferencija projekta RCK pod nazivom Impuls za izvrsnost.
Više o tome na slijedećoj poveznici: Impuls za izvrsnost

Obilazak  Ugostiteljske škole Opatija

Više saznajte na slijedećoj poveznici:

Informativni obilazak Ugostiteljske škole Opatija

Digitalni bilten

Digitalni bilten

JAVNI POZIV za upis u neformalni program obrazovanja odraslih

Više možete saznati na slijedećim poveznicama:

Javni poziv za upis u neformalni program obrazovanja odraslih

Facebook – ProjektRCKRecept

Novosti

RCK RECEPT gostovanje na Kanalu Ri https://rck-recept.hr/2023/07/07/rck-recept-gostovanje-na-kanalu-ri/

TV spot je objavljen na YT kanal Projekta: https://www.youtube.com/watch?v=tEktDmSp9Qw

Objavljena je i novost na web stranici: https://rck-recept.hr/2023/07/05/objavljen-rck-recept-tv-spot/

Postavljena je novost s jinglom: https://rck-recept.hr/2023/06/16/radijski-spot/

Tekst je objavljen: https://rck-recept.hr/2023/06/14/novo-zanimanje-tehnicar-ka-posluzivanja/

Digitalni bilten

U novom digitalnom biltenu saznajte sve o provedenim aktivnostima RCK RECEPT tijekom ožujka, travnja i svibnja 2023. godine.

Preuzimte na: Izvjesce-o-provedenim-aktivnostima-ozujak-travanj-svibanj-2023

Stručni posjet Sofiji

Upravljački odbor Regionalnog centra kompetentnosti u razdoblju od 2. – 6.5.2023. bio je u stručnom posjetu Sofiji (Bugarska).

Posjet je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu projekta RCK Recept, a cilj mu je jačanje suradnje i razmjene iskustava s drugim ustanovama za strukovno obrazovanje, kao i uspostava kvalitetne stručne mreže domaćih i stranih partnera.

Više na poveznici: RCK-Bugarska

 Konferencija “Novi val Turizma” ,  5. svibnja 2023., Opatija,  hotel Ambasador

Više o samoj konferenciji: Konferencija Novi val turizma

Stručni posjet u Reykjavik (Island)

Upravljački odbor RCK Ugostiteljske škole Opatija u razdoblju od 26. -31.3.2023. bio je u stručnom posjetu Reykjaviku (Island).

Cilj stručnog posjeta je jačanje suradnje i razmjene iskustava s drugim ustanovama za strukovno obrazovanje, kao i uspostavu kvalitetne stručne mreže domaćih i stranih partnera. Ovaj stručni posjet pružio je priliku za stvaranje dugoročnih veza i partnerstva, što omogućava nastavnicima, učenicima i drugim dionicima centra suradnju s drugim institucijama i razvijanje novih vještina i kompetencija.

Više na poveznici: rck-recept/island

Panel  rasprava  “Ulaganje u izvrsnost za turizam budućnosti”

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljska škola Opatija organizirao je 17.10.2022. panel raspravu na temu “Ulaganje u izvrsnost za turizam budućnosti”. Rasprave su bile namijenjene učenicima, turističko – hotelijerskim komercijalistima i slastičarima Ugostiteljske škole Opatija i partnerskih škola, a održane su na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki.
Na panel raspravi aktivno su sudjelovali i naši maturanti, učenici 3.u razreda. S njima su bili stručni učitelji – Ivan Lukić i Milanka Poldan. Korisna znanja imali su priliku dobiti od poznatih stručnjaka u svojim domenama. Panelisti su bili Maša Salopek, najbolja slastičarka u izboru The Best Chef Top100, Dražen Zeljković, vlasnik Chozena, domaćeg brenda vrhunskih čokoladnih bombona, te Tina Vidović – glavna slastičarka u Hilton Rijeka Costabella.

Panel rasprava počela je u 13.00 sati, tako da su se naši učenici prije dolaska u Iku prošetali po Opatiji.

 Konferencija Promjene u strukovnom obrazovanju

U četvrtak, 30. lipnja 2022. u centru Gervais, u Opatiji održana je konferencija Promjene u strukovnom obrazovanju – RCK RECEPT u organizaciji Ugostiteljske škole Opatija.  Konferenciji je prisustvovalo petnaest profesora naše škole: Aldina Burić, Davor Stipić, Barbara Šurlina Bilić, Daniela Mužić, Ivan Lukić, Patricija Tomich, Zvjezdana Horvat, Milanka Poldan, Sandra Maljić,  Anto Nedić,  Darinko Sesar, Tatjana Kričković, Sunčana Dundov, Hajdi Stepančić  i Milica Prole.

U prvom dijelu konferencije, nakon pozdravnog govora ravnateljice Ugostiteljske škole Opatija Sibile Roth, uslijedilo je izlaganje o Modularnoj nastavi u strukovnom obrazovanju Vesne Anđelić, pomoćnice ravnatelja za razvoj strukovnog obrazovanja ASOO, i Monike Belle, više stručne savjetnica za turizam i ugostiteljstvo i voditeljice  Odsjeka za informacijsko-komunikacijske tehnologije, inženjerstvo i mobilnost  ASOO. Saznali smo o koncepciji modularne nastave u strukovnom obrazovanju koja bi trebala saživjeti unutar novih strukovnih kurikuluma, prvo eksperimentalno, a potom cjelovito.

Drugi dio konferencije započeo je izlaganjem  Novosti u radu s učenicima s teškoćama Lidije Novosel, više stručne savjetnice  za rad s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama  iz ASOO. Saznali smo da će novi strukovni kurikulum  sadržavati  preporuke, primjere i načine vrednovanje te minimume usvojenosti ishoda za učenike s poteškoćama te da će u kolovozu/rujnu 2022.  biti objavljena radna verzija Smjernica za rad s darovitim učenicima. Posljednje predavanje na konferenciji Kurikulum ustanove održali su Renato Matejaš, ravnatelj Elektrotehničke škole Zagreb, i Dubravko Diklić, ravnatelj Strojarsko tehničke škole Faust Vrančić. U izlaganju su predstavili način i organizaciju rada svojih škola prema novim kurikulumskim rješenjima. Istaknuli su kako će svaka škola, prema osobnim interesima i mogućnostima, moći iznijeti svoja rješenja za npr. izborne predmete unutar modularne nastave.

Konferencija je bila namijenjena nastavnom, administrativnom i upravljačkom osoblju srednjih strukovnih škola. Financirana je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu projekta RCK RECEPT. Omogućila je upoznavanje ljudi koji su, do tada, surađivali u online okruženju te izmjenu iskustava i znanja.

U nastavku možete pregledati Hodogram Konferencije 30.06.2022. i video prilog:

Panel rasprava “Ulaganje u izvrsnost za turizam budućnosti”

Dana 18.10.2021.na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki održana je panel rasprava o kuharstvu, u kojoj su govorili eminentni gastro stručnjaci David Skoko, Deni Srdoč i Tino Sinožić, te panel rasprava o ugostiteljskom posluživanju, u kojoj su govorili stručnjaci Franko Lukež, Domagoj Trusić i Zoran Lukić. Učenicima ugostiteljskih i turističkih škola približili su temu izvrsnosti u turizmu.

Stručnjaci su  na odvojenim raspravama govorili  o vlastitom uspjehu i načinu kako do njega doći, ulaganju u izvrsnost za turizam budućnosti, što je bio i zajedničko naziv  ovih panela u organizaciji Regionalnog centra kompetentnosti  – Ugostiteljske škole Opatija u sklopu projekta RCK RECEPT.

Složili su se da je ključ izvrsnosti u učenju, usavršavanju, ljubavi prema profesiji  te ispravnoj tehnici.  Ovakve panel rasprave žele potaknuti mlade ljude da upišu stručne ugostiteljske i turističke škole i nastave se usavršavati u turističkim djelatnostima.

Učenike kuhare  vodila je nastavnica Milanka Poldan, a učenike konobare i hotelijere pratila je nastavnica Patricija Tomich. U tim raspravama sudjelovalo je 12 učenika naše škole.

TIM-a OSI – Podrška učenicima s invaliditetom

 

Cilj tima je senzibilizirati nastavnike za učenike s invaliditetom, ali i biti podrška vama kolegama pri izradi Izvedbenih kurikuluma za individualizirane i prilagođene programe.

Edukacije su bile podijeljene u 4 modula, od kojih su prvi i zadnji bili online putem Google Classroom platforme, a drugi i treći u Ugostiteljskoj školi u Opatiji.
U svakom modulu bile su 3 edukacije, znači 12 edukacija i svaka je trajala od 10:00 do 16:00 sati. Predavačice su uglavnom psihologinje, edukacijski rehabilitatori, učiteljice koje sada rade u Ministarstvu obrazovanja, ali sve surađuju s udrugom IDEM koja je i nositelj edukacija ovog tipa za RCK projekt. Udruga IDEM dugi  niz godina radi s učenicima i školama u vidu inkluzije učenika s teškoćama u redovni program školovanja.
Edukacije su bile iscrpne, ali i izrazito korisne. Prva dva modula prionuli smo praktičnom radu te direktno radili na kurikulumu, nastavnim jedinicama, primjerima vrednovanja, izradi radnog materijala, načinima vrednovanja, inicijalnoj procjeni, strategijama podrške za učenike s teškoćama.

Konferencija “Regionalni centar kompetentnosti Opatija kao RECEPT za kvalitetu u strukovnom obrazovanju”

 

             U Grand Hotelu 4 Opatijska Cvijeta održana je konferencija “Regionalni centar kompetentnosti Opatija kao RECEPT za kvalitetu u strukovnom obrazovanju”. Organizator konferencije je RCK Ugostiteljska škola Opatija, a održana je u sklopu europskog projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu čija je vrijednost 58,6 milijuna kuna.

  • Konferencija je počela s radom u 10.30 sati i trajala do 13.30 sati

Konferenciju je otvorila zamjenica župana Marina Medarić koja je izrazila zadovoljstvo što je upravo Ugostiteljska škola u Opatiji prepoznata kao lider projekta koji donosi veliki iskorak u kvaliteti obrazovanja kadrova za ugostiteljski i turistički sektor.

Na Konferenciji  svoje izlaganje imala je kolegica Aldina Burić –  tema Sustav kvalitete RCK Opatija.

Kako je istaknuto na konferenciji, projekt donosi novo razdoblje u edukaciji ljudskih potencijala za cijelu lepezu potreba hotelijera i ugostitelja i cijelog turističkog sektora u županiji te je snažan poticaj za iskorak ka modernom strukovnom obrazovanju, prilagođenom suvremenim tržišnim trendovima.

  • Konferencija se mogla pratiti preko ZOOM platforme.

RCK HUB – Šestomjesečni program edukacije i mentoriranja

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija, sa svojim partnerom STEP RI znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci, otvara prijave na besplatan šestomjesečni program edukacije i mentoriranja koji će se provoditi u razdoblju od travnja do rujna 2021. godine u Opatiji.

Program je namijenjen svima koji imaju ideju koja je primjenjiva u sektoru turizma i ugostiteljstva i razmišljaju o pokretanju posla. Više informacija raspoloživo je na stranicama https://www.step.uniri.hr/event/rck-hub-opatija-1-cikl.

Informacije o izvoru financiranja projektawww.strukturnifondovi.hrwww.esf.hr

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ugostiteljske škole Opatija.

Otvorene prijave za Akceleracijski Bootcamp vol.1.

 

Imate ideju iz područja turizma i ugostiteljstva, ali niste sigurni ima li potencijal? Treba vam stručna pomoć kako bi ju dodatno razradili? Uočili ste problem koji mislite da bi trebalo riješiti, ali niste sigurni od kuda krenuti?

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija sa svojim partnerom STEP RI znanstveno-tehnologijskim parkom Sveučilišta u Rijeci poziva vas da se prijavite na Akceleracijski Bootcamp.

https://www.step.uniri.hr/event/akcija/akceleracijski-bootcamp-vol-1/

Što je Akceleracijski Bootcamp?

Akceleracijski Bootcamp, vol. 1 trodnevni je online program generiranja i razrađivanja poduzetničke ideje iz područja turizma i ugostiteljstva. Više informacija o programu možete pronaći u priloženom dokumentu.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Ugostiteljske škole Opatija.

Odobreno financiranje EU projekta „RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu“

Dana 9. lipnja 2020. godine u Ugostiteljskoj školi Opatija potpisan je Ugovor o financiranju projekta „RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu“.

Kao imenovani regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, nositelj  projekta je Ugostiteljska škola Opatija, a projekt će provoditi u partnerstvu sa: Srednjom školom dr. Antuna Barca Crikvenica, Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir, Trgovačko-ugostiteljskom školom, Srednjom školom Ambroza Haračića, Primorsko-goranskom županijom, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Obrtničkim učilištem – ustanovom za obrazovanje odraslih, Valamar Rivierom d.d., Jadranka turizmom d.o.o., Katarina Line-om d.o.o., IV-ER – KVC-om d.o.o. i STEP RI-em d.o.o.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 58.683.119,88 kuna. Maksimalna stopa sufinanciranja iznosi 85% ukupnih prihvatljivih troškova i osigurana je temeljem OP ULJP-a iz sredstava Europskoga socijalnog fonda (ESF- a), dok se obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Razdoblje provedbe projekta trajat će od 1.travnja 2020. do 1. prosinca 2023. godine.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija uspostavlja se kao centar izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te cjeloživotnog učenja u sektoru ugostiteljstva i turizma na području Primorsko-goranske i Karlovačke županije. RCK će biti usmjeren na inovativne metode poučavanja, osposobljavanje i usavršavanje temeljeno na radu te povezivanje obrazovnog, javnog, privatnog i civilnog sektora u svrhu kvalitetnijeg stjecanja znanja i kompetencija njegovih korisnika za tržište rada.

Osigurana financijska sredstva u projektu namijenjena su za: uspostavu organizacije rada i razvoja regionalnog centra kompetentnosti; razvoj i provedbu programa redovitoga obrazovanja, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja u RCK; jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca; promociju strukovnih zanimanja i rada centra; inovacije i suradnju s visokim učilištima i znanstvenim organizacijama, strukovnim komorama i udruženjima te relevantnim gospodarskim subjektima; promidžbu i vidljivost; upravljanje projektom i administraciju.

Naglasak projekta je na jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnika i mentora zaposlenih kod poslodavaca. Projekt će rezultirati novim strukovnim kurikulumima i inovacijama u učenju, a  istim je predviđeno opremanje škole nositelja i škola partnera najsuvremenijom specijaliziranom i informatičkom opremom.

Kontakt osoba za više informacija o projektu: Almir Maslić, rck.opatija@gmail.com

Informacije o izvoru financiranja projektawww.strukturnifondovi.hrwww.esf.hr

Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ugostiteljske škole Opatija.

Priloženi dokumenti:
Akceleracijski Bootcamp – Javni poziv.docx