Mjesec hrvatske knjige – Predstavljanje projekta i izložbe (2012.)

              Projektom Glagoljica na Cresu i Lošinju istražujemo našu kulturno-povijesnu  baštinu  čiji su veliki dio glagoljski tekstovi. S realizacijom projekta započele smo  2008.godine istražujući izvore u Velom Lošinju , Malom Lošinju,Ćunskom,Svetom Jakovu i Nerezinama.Javosti smo se predstavili u Gradskoj knjižnici u Malom Lošinju u svibnju 2010.,a u Nerezinama u srpnju 2011.

Istraživanje smo nastavili  na otoku Cresu. Grupa za istraživanje glagoljice na Cresu sastavljena je od sedmero učenika 3.razreda gimnazije Područnog odjela Cres. Predstavljanjem projekta 27.listopada 2012.g.obilježili smo  Mjesec hrvatske knjige jer su ove glagoljske  prve hrvatske knjige.Uz predstavljanje projekta napisale smo tekst i pripremili prezentaciju koju smo naslovili prema početnim  glagoljskim slovima Az buki vedy glagole što bismo danas čitali kao Ja koji slova znam.U novom prostoru Područnog odjela u Cresu postavili smo i izložbu  glagoljskih natpisa u kamenu,glagoljskih rukopisa i tiskanih knjiga koje se čuvaju  na otoku Cresu.Tekst su čitale učenice 3.g:

Dina Mlacović

Matea Preksavec

Mirjam Sablić

Mia Šegota

Prezentaciju pripremili:Mirna Kučić i Neven Prole,3.g

Tehnička podrška :

Ivan Jurković,3.g

Pozornicu uredile učenice 3.g :

Isabella Deželić

Ana Tramontana

Program vodila: Sonja Jakić,4.g

Dizajn izložbe:Lara Krupić,ing.grafičke tehnologije

Projekt je realiziran  iz novčanu pomoć Primorsko-goranske županije te gradova Cresa i Malog Lošinja.

Stručni suradnici u realizaciji projekta su: msgr. Josip Bandera, gvardijan o. Zdravko Tuba, muzejska savjetnica Jasminka Ćus Rukonić i kustosica muzeja Inge Solis.

U predstavljanju projekta je sudjelovala ženska klapa Senjal koja je otpjevala pjesme Sve divojke creske i Zemlja dide moga.

Svima se ovom prigodom zahvaljujemo.

 

Voditeljice projekta:Milica Prole,prof. i Zrinka Jensch,prof.