2013./2014.

OBLJETNICA SMRTI PROFESORA HARAČIĆA 

Dana 1. listopada 2013. – obilježili smo obljetnicu smrti Ambroza Haračića, položili smo cvijeće na njegov grob  na Svetom Martinu.

Mladi povjesničari ispred rodne kuće profesora Haračića u Ulici braće Vidulića

DAN GRADA MALOG LOŠINJA

U prigodi obilježavanja Dana Grada u Palači Fritzy 11. studenog 2013. sudjelovali su Mladi povjesničari Antonia Kovač, 4.g i Damjan Stanić, 3.g Prezentirali su znanstveno-istraživački rad iz zavičajne povijesti “Pošumljavanje i poljepšavanje Malog Lošinja”.

 

IZLOŽBA O POMORSKOM ŠKOLSTVU U MUZEJU GRADA RIJEKE 

U Rijeci je 28. studenog 2013. otvorena izložba u Muzeju grada Rijeke pod naslovom Mornarička akademija i pomorsko školstvo u Rijeci, Bakru i Malom Lošinju. U pripremi izložbe koja je dala prikaz riječkog i kvarnerskog pomorskog školstva od kraja 18. do polovice 20. st. sudjelovala je i naša grupa. Ustupila je Muzeju tekstove i fotografije o povijesti pomorskog školstva te je sudjelovala u izradi kataloga izložbe.

LOŠINJSKI ADVENTSKI TJEDAN 

Grupa Mladi povjesničari je u prosincu 2013. sudjelovala na manifestaciji humanitarnog karaktera “Lošinjski adventski tjedan”  u  organizaciji društva Naša djeca. Izradili smo magarčića od poznatih poslovica o magarcima prikupljenih iz svih jezika i naroda Svijeta.

 

SVEČANA PROSLAVA ROTARY KLUBA

Dana 7. veljače 2014. – proslavljeno je deset godina od osnutka Rotary kluba “Lošinj”. U sklopu proslave u restoranu “Veli žal” predstavljen je znanstveno – istraživački  rad o počecima pošumljavanja Lošinja u 19. stoljeću. Rad su  predstavili učenici Antonia Kovač 4.g  i Mateo Badurina 4.g, s mentoricom Lidijom Kosmos.

Tom prigodom “Rotarijanci” su Mladim povjesničarima predali novčanu donaciju kao poticaj za nastavak njihovog istraživačkog rada.

 

 

NATJECANJE IZ POVIJESTI I STRUČNI IZLET

 

Dana 7. ožujka 2014. – učenici naše škole u sastavu Mladi povjesničari i nautičari te profesori Lidija Kosmos i Vlaho Stražičića posjetili su Opatiju i Rijeku gdje su kombinirali natjecanje iz povijesti sa stručnim izletom iz povijesti. Županijsko Natjecanje iz povijesti na kojem su sudjelovale tri naše učenice je bilo u Opatiji, pa se dolazak u Opatiju iskoristio za obilazak Hrvatskog muzeja turizma (Vila Angiolina).

Posjetili smo i Muzej grada Rijeke i izložbu: Mornarička akademija i pomorsko školstvo u Rijeci, Bakru i Malom Lošinju. U Muzeju nas je dočekao ravnatelj gospodin Ervin Dubrović koji nas je vodio po izložbi. U pripremi izložbe sudjelovala je i naša škola. Stručni izlet završio je obilaskom novootvorenog Arheološkog parka u Rijeci – mjesto ostataka antičkog Principija, rimskog vojnog zapovjedništva.