2015./2016.

U godinama 2015. i 2016. obilježavamo značajne obljetnice naše Škole.

  1. 235. obljetnica početka poučavanja pomoraca u Lošinju – privatna pomorska škola (1780. g.)
  2. 160. obljetnica osnutka Pomorske škole kao državne institucije (1855.g.)
  3. 160. obljetnica rođenja Ambroza Haračića, najznamenitijeg profesora škole (1855. g.)
  4. 100. obljetnica smrti Ambroza Haračića (1916. g.)
  5. 40. obljetnica preseljenja u novoizgrađenu školsku zgradu (1975. g.)
  6.  25. godina osnutka opće gimnazije (1990.)

Uz spomenute obljetnice bilo je vezano veći dio aktivnosti koje su realizirane:

                                                       

7.10. 2015.  – OBLJETNICA SMRTI PROFESORA HARAČIĆA

Mladi povjesničari Srednje škole i ove godine nastavljaju podsjećati na Ambroza Haračića, istaknutog profesora Pomorske škole, znanstvenika i rodoljuba, pokretača pošumljavanja Lošinja – najzaslužnijeg Lošinjana. Dana 1. listopada 2015. na obljetnicu njegove smrti odnijeli smo cvijeće na njegov grob  na Sv. Martinu.

Na putu prema groblju zaustavili smo se ispred kuće u Ulici braće Vidulića u kojoj je Haračić rođen davne 1855. godine. Dakle, ova godina prolazi u znaku još jedne za našu Školu značajne obljetnice – 160 godina od rođenja Ambroza Haračića.

 

11.11. 2015. – DAN GRADA MALOG LOŠINJA

U prigodi dana grada Malog Lošinja održana je 11. studenog 2015. svečana sjednica u Palači Fritzy. Za tu svečanu prigodu Mladi povjesničari Josip Bolješić i Carla  Qvarnstrom, učenici 2.g razreda uzvanicima su prezentirali povijest naše Škole uz prezentaciju Obljetnice Pomorske škole.

7.12. 2015. – DAN ŠKOLE

            Dan Srednje škole Ambroza Haračića obilježen je 7. prosinca 2015. u holu naše Škole i jednako tako je prošao u istom podsjećanju na naše velike jubileje. Ovoga puta prezentaciju Obljetnice Pomorske škole predstavili su Vanja Jovanović i Josip Bolješić, 2. g.

Povodom Dana škole otvorio je svoja vrata nonin ormar kojeg je reciklirala naša djelatnica Lorina Starc. U njemu je bila prigodno smještena foto izložba o preseljenju iz stare Nautike u današnju Školu 1975. godine. Izložbu je pripremila i postavila prof. Lidija Kosmos.

 

29.1.2016. – NOĆ MUZEJA U LOŠINJSKOM MUZEJU

 Manifestacija Noć muzeja ove je godine u cijeloj Hrvatskoj organizirana u noći 29. siječnja 2016. Na razini države obilježena je temom “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena”, a Lošinjski muzej se ovoj manifestaciji pridružio temom “Lošinjski muzej – kreativni inkubator”.

Lošinjski reformatori i utemeljitelji modernog Lošinja su u 19. stoljeću, poput Strossmayera, potaknuli kulturni, gospodarski i znanstveni napredak te svojim doprinosom značajno utjecali na razvoj Grada i Otoka. Među pionirima znanosti se posebno istakao Ambroz Haračić, profesor Pomorske škole, koji je bio botaničar, meteorolog, klimatolog, istraživač geografije i geologije otoka. Osim njega, napretku Lošinja pridonijeli su i ravnatelj Pomorske škole Eugen Jelčić, teoretičar astronomije, matematike, fizike i nautike; liječnici Conrad Clar i Leopold Schrötter, astronom Spiridion Gopčević i mnogi drugi.

U Noći muzeja u Lošinjskom muzeju u Palači Fritzy sudjelovalo je trinaest izlagača – organizacija i pojedinaca koji su posudili svoje materijale za izložbu te sudjelovali u predstavljanju onoga čime se bave i što istražuju. Između ostalog sudjelovali su i profesori i učenici naše Škole.

Noć muzeja otvorila je kustosica Marijana Dlačić, nakon nje je predavanje započela profesorica Lidija Kosmos, predstavljajući znanstveno istraživački rad grupe Mladi povjesničari koja istražuje život i rad znanstvenika Haračića. Rad uređaja kojima su se koristili pomorci u plovidbi demonstrirala je profesorica Aldina Burić.

 

13.-15.4.2016. – PREDSTAVLJENA POVIJEST ŠKOLE NA DRŽAVNOM NATJECANJU U ŠIBENIKU

Ove školske godine naša Škola bila je domaćin Državnog natjecanja učenika u obrazovnom sektoru promet i logistika koje je održano u Šibeniku u hotelu Solaris 13. – 15. travnja 2016. godine. Iz škole domaćina u pripremi i provedbi svečanog otvaranja natjecanja sudjelovali su Zrinka Jensch, prof., Lidija Kosmos, prof., Iva Stambolija, mag.edu.

Za izvođenje programa na svečanosti otvaranja bili su zaduženi učenici 2. razreda: Nera Dakić Barichievich, Emma Maljić, Marko Vidulić. Oni su prezentirali povijest Pomorske škole od njenog osnutka do danas.