Dani lošinjske kuhinje

U četvrtak, 30.svibnja, u popodnevnim satima, na glavnom gradskom trgu održala se manifestacija pod nazivom      9. Fešta lošinjske kuhinje. Tema ovogodišnje Fešte lošinjske kuhinje bila je Apoksiomenova antička kuhinja. U Apoksiomenovoj antičkoj kuhinji osobito se obraća pozornost na to da namirnice i začini u receptima budu upravo oni za koje je potvrđeno da su bili u uporabi u antičkoj Grčkoj.

U prezentaciji ugostiteljskih objekata i degustaciji vina svi sudionici imali su priliku probati zanimljive antičke recepte. Naravno, i naša škola je sudjelovala na toj manifestaciji a sudjelovali su učenici 2.razreda ugostiteljske struke (kuhari i konobari).

Evo nekoliko fotografija:

ŽGVACET NA BELEJSKI PO RECEPTU NONICE ANTICE
Sastojci ( za 4 osobe )
• 800 g janjetine (but, plećka )
• 80 ml maslinovog ulja
• 200 g luka
• sol
• papar
• muškatni oraščić
• 4 češnja češnjaka
• 1lovorov list
• Kadulja
• klinčići
• 40 g peršina
• 100 ml crnog vina
Za njoke:
• 1000 g krumpira
• 250 g brašna
• 2 jaja
• 50 g maslaca
Za posipavanje:
• naribani ovčji sir

Priprema
• Janjeće meso narežite na komade veličine 2-3 cm.
• Popecite meso na ulju, dodajte sitno nasjeckani luk i lagano pirjajte. Postupno dodajte začine i začinsko bilje.
• Kad meso napola omekša dodajte rajčice narezane na kockice, a potkraj pirjanja umiješajte vino.
• Za vrijeme pirjanja podlijevamo temeljcem.
• Pripremite njoke. Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite ga te propasirajte. Dodajte brašno, jaja, maslac.
• Od pripremljenog tijesta oblikujte njoke, pa i kuhajteu blago posoljenoj vodi oko 5 minuta i ocijedite.