Vijesti

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka ravnatelji Ugostiteljske škola Opatija i srednjih škola dr. Antuna Barca Crikvenica, Hrvatski kralj Zvonimir, Krk i Ambroza Haračića, Mali Lošinj, potpisali su ugovore o adaptaciji objekata Regionalnog centra kompetentnosti i partnerskih ustanova s izvođačima radova.

Dio je to projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI ukupne vrijednosti 31,3 milijuna kuna koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a sredstvima će se adaptirati objekti škola i nabaviti specijalizirana oprema s ciljem poboljšanja kvalitete obrazovanja i osposobljavanja učenika i nastavnika.

Kako je pojasnila ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija Sibila Roth, škola postaje središte izvrsnosti u turizmu i ugostiteljstvu za cijelu Hrvatsku. “To znači novi prostori, nova oprema i što bolje edukacija za nastavnike i učenike koji će biti osposobljeni za tržište rada.”

Podsjetimo, 2018. godine imenovano je 25 regionalnih centara kompetentnosti (RCK) u strukovnom obrazovanju na razini Hrvatske, a Ugostiteljska škola Opatija imenovana je u sektoru turizma i ugostiteljstva kao nositelj projekta, dok su preostale tri škole na području PGŽ partneri, zajedno sa Trgovačko-ugostiteljskom školom iz Karlovačke županije. Ugostiteljsku školu Opatija kandidirala je Primorsko-goranska županija odvojivši pritom i dva milijuna kuna za podršku projektu, navela je pročelnica Stilin tijekom potpisivanja ugovora, a kojemu je prisustvovao i župan Zlatko Komadina osvrnuvši se pritom na povećan interes učenika srednjih škola u PGŽ-u za strukovna zanimanja na ljetnom upisnom roku.

“Osobno mi je vrlo drago da se ulaže u strukovne škole i da se pomalo bilježi povratak učenika i interes prema strukovnim školama, o čemu posebno svjedoče ovogodišnji rezultati upisa u srednje škole. Ulaganje u kvalitetu obrazovanja i djelatnosti koje su potrebne gospodarstvu primarni je cilj Primorsko-goranske županije. Danas svjedočimo početku radova, vrijednost ugovora iznosi preko 30 milijuna kuna i vjerujem da ćemo stvoriti jako dobre uvjete učenicima i nastavnicima za rad”, rekao je župan Komadina.

O povećanom interesu za strukovno obrazovanje, posvjedočila je i ravnateljica Roth rekavši kako su svi razredi za konobare, kuhare, slastičare i turističko-hotelijerske komercijaliste opatijske ugostiteljske škole popunjeni, a na što su izuzetno ponosni.

Karlovačka zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar zahvalila se županu Komadini i PGŽ-u na partnerstvu u projektu, dok je voditelj projekta Tomislav Kandžija iz Regionalne razvojne agencije PGŽ RRA održao prezentaciju o tijeku projekta.

Izvođači radova na sva četiri županijska školska objekta bit će tvrtke G.P. Boros d.o.o. i Izgradnja d.o.o., a nakon završetka radova Srednja škola Ambroza Haračića dobit će preuređen kabinet kuharstva i posluživanja, dok će Srednja škola dr. Antuna Barca imati novi kabinet kuharstva i slastičarstva, kao i rampu za osobe s invaliditetom, a krčka srednja škola imat će novi kabinet posluživanja i kuharstva.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenica župana Marina Medarić, predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj, ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić i zamjenik ravnatelja Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Krunoslav Kralj.

Objavljeno: 13. srpnja 2022.

Izvor: 

Ugostiteljskoj školi Opatija i partnerskim ustanovama 31,3 milijuna kuna za uređenje objekata centra kompetentnosti

Objavljeni: 28. siječnja 2021.

 

Održana početna konferencija projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI

U Opatiji je održana početna konferencija projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI, u tzv. hibridnom formatu, fizički i online preko platforme ZOOM, uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka za prevenciju širenja koronavirusa.
Kako je tom prigodom istaknuto, projektom MREŽA KOM5ENTNOSTI planirano je uspostavljanje prostorno – tehničkih uvjeta za rad Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija i partnerskih javnih ustanova, te stvaranje suradnje s gospodarskim sektorom. Svojom opremljenošću i stručnim kadrovima Centar će biti nositelj kvalitetnog strukovnog obrazovanja povezanog sa svijetom rada.

Župan Zlatko Komadina zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos istaknuvši zadovoljstvo što je u Projektu prepoznata važnost strukovnog obrazovanja i unapređenje znanja. „ Turizam i ugostiteljstvo čine veliki dio društvenog proizvoda. Stoga je važno raditi na kvaliteti struke i usluge koja se pruža, a što se kroz ulaganje u objekte i opremu kao i nova znanja i vještine te kvalitetan sustav obrazovanja kroz Regionalan centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva želi osigurati“, rekao je župan Komadina.

Državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU Spomenka Đurić istaknula je zadovoljstvo što je RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva upravo Ugostiteljska škola iz Opatije, grada kolijevke i perjanice hrvatskog turizma kao i obrazovanja u turizmu.

Vjerujući u nastavak uspješne suradnje kroz projekt regionalnih centara kompetentnosti, čestitkama na realizaciji pridružila se i zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar.

Ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija Sibila Roth podsjetila je kako radovi u Ugostiteljskoj školi Opatija obuhvaćaju adaptaciju dviju zgrada kao i nabavu nove specijalizirane opreme. Projektom je obuhvaćena i rekonstrukcija i adaptacija te nabava opreme za još 4 škole – SŠ dr. Antuna Barca Crikvenica, SŠ Hrvatski kralj Zvonimir Krk, SŠ Ambroza Haračića Mali Lošinj i Trgovačko-tekstilnu školu Karlovac.

Primorsko-goranska županija, kao partner u projektu, financirala je izradu cjelokupne tehničke dokumentacije – svih glavnih projekata adaptacije škola na području županije, čime su ostvareni preduvjeti za projektnu prijavu dok je Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije, kao suradnik na projektu MREŽA KOM5ENTNOSTI, pružala stručnu i savjetodavnu pomoć u postupku izrade prijave, u fazi pripreme projekta.

Projekt MREŽA KOM5ENTNOSTI financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 31.391.735,36 kuna, a provodi se u razdoblju od 7. siječnja 2020. – 27. travnja 2023. godine.

Podsjetimo, Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, 2018. godine imenovano je ukupno 25 regionalnih centara kompetentnosti.

Konferenciji u Opatiji prisustvovala su i resorna pročelnica Edita Stilin, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Vedran Kružić kao i ravnatelji ustanova uključenih u projekt.

U Opatiji, 4. prosinca 2020.

Izvor: 

Održana početna konferencija projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI