Razmjena 2010. / 2011.

U razmjeni je sudjelovalo 11 učenika naše škole: Andrea Vidović, Iga Jurkota Rebrović, Lucia Lufčić, Ana Mužić, Marin Softić, Iva Benvin, Josipa Perić, Sonja Jakić, Ema Bravdica, Anđela Nikolić i Ivan Đordić, 7 iz Malog Lošinja i 4 iz  Područnog odjela u Cresu, koji je po prvi put uključen u ovaj projekt.

Razmjenu već 4 godine vode prof. Laura Ranac i Daniela Mužić u Malom Lošinju, a u Cresu od ove godine prof. njemačkog i talijanskog jezika Sonja Pokupec Salković.

U razdoblju od 2. do 9.listopada 2010. naši su učenici bili domaćini Njemcima. Nedjelja je bila  namijenjena upoznavanju sa obiteljima domaćinima, u ponedjeljak je organiziran izlet u Beli i eko-centar ‘Caput insulae’ i Lubenice. U utorak, srijedu i četvrtak ujutro učenici su bili na nastavi a u popodnevnim satima imali su organizirane aktivnosti: posjet Miomirisnom vrtu, palači Fritzy, muzejsko-galerijskom prostoru Kula u Velom Lošinju, sudjelovanje u radionici izrade originalnih lošinjskih suvenira kod gospođe Mirjane  Španiček i u radionici Plavog svijeta u Velom Lošinju. Učenici u Cresu posjetili su Creski muzej i sudjelovali su u radionici udruge ‘Ruta’ i izrađivali vunene jastuke. Pretposljednji dan njihovog boravka organiziran je izlet brodom na otok Ilovik.

U srijedu 6.10. profesore iz Hannah-Arendt gimnazije Matthiasa Meyera i Caroline Helfrich primila je zamjenica v.d. ravnatelja prof. Aldina Burić, koja ujedno i vodi veslačku sekciju te je učenicima iz Njemačke, a i njihovim domaćinima omogućila veslanje u školskoj barci.

Nakon tjedan dana zajedničkog druženja uslijedio je i neizbježan rastanak koji uvijek završi suzama, ali i napetom iščekivanju travnja 2011. i odlaska u Njemačku.

Kroz ovaj projekt učenici dobivaju motivaciju za učenjem njemačkog jezika koji je zapostavljen i već se desetak godina ne uči u osnovnoj školi.

Beli

Veslanje u lošinjskoj luci

Uzvratni susret uslijedio je u travnju 2011. Od 8. do 16. travnja naši su učenici boravili kod svojih domaćina u Hasslochu.

Prvog dana posjetili smo Mannheim, središte regije Rhein-Neckar čiji je centar podijeljen na kvadrate, a ulice i trgovi nemaju nazive nego su označeni slovima i brojkama. Tamo smo samo izvana razgledali  najveći barokni dvorac u Njemačkoj čiji je mali dio otvoren za posjetitelje, a ostale prostorije koristi Sveučilište u Mannheimu za svoje potrebe. Nakon toga posjetili smo etnološki muzej, a zatim prošetali glavnom ulicom koja vodi do poznatog Wasserturma (vodenog tornja) i glavnim trgom Paradeplatz.

Sljedećeg dana nakon jutarnje šetnje po Hasslochu i upoznavanja mjesta slijedio je izlet u  Deidesheim. Pješice smo se popeli do izletišta Wallberg – Turnehrenmal u sklopu parka prirode Pfälzer Wald gdje se nalazi i spomenik borcima palim u I svjetskom ratu.

Treći su dan naši učenici zajedno sa svojim domaćinima bili na nastavi upoznavajući njihovu školu, način života i rada, školski sustav i uočavali su sličnosti i razlike, a poslijepodne je bilo rezervirano za posjet  Speyeru, gradu na Rajni sa oko 50 000 stanovnika. Tamo smo posjetili romaničku katedralu iz 11. stoljeća koja  je uvrštena na listu UNESCO-vih zaštićenih kulturnih spomenika, stari dio grada sa svojim Starim vratima i starim živopisnim uskim uličicama. Posjetili smo Tehnički muzej u Speyeru gdje su učenici mogli razgledati stare modele automobila, vlakova, aviona i podmornica, uživati u malom zabavnom parku u sklopu muzeja i pogledati 3D projekciju filma Mission Mond u IMAX Dome-u.

Četvrti dan na programu je bio izlet u Neustadt an der Weinstrasse gdje smo posjetili dvorac Hambach, kolijevku Njemačke demokracije. 1832 godine na tom je mjestu demonstriralo 30 000 ljudi iz Njemačke, Francuske i Poljske tražeći nacionalno ujedinjenje Njemačke i slobodu mišljenja i novina, kao i ravnopravnost žena. Učenici su razgledali i sam muzej u dvorcu. Nakon toga prošetali smo Neustadtom, središtem Njemačke vinske ceste i glavnim gradom regije Pfalz i uživali u njegovim starim uskim uličicama i kućama građenim tehnikom greda i kamena, tzv. Fachwerkhäuser.

Sljedeći dan bio je rezerviran za posjet Heidelbergu. Iz starog grada (Altstadt) uspinjačom smo se popeli do Heidelberškog dvorca (Das Heidelberger Schloss) iz 15. stoljeća. Nakon šetnje vrtom dvorca odakle se pruža prekrasan pogled na cijeli grad, a posebno na njegov stari dio i na rijeku Neckar koja protječe kroz grad razgledali smo dvorac i iznutra i uživali u starim građevinama koje su nas odvele u neka sasvim drugačija prošla vremena. U sklopu dvorca posjetili smo i Apothekenmuseum – muzej ljekarni sa zbirkom nekadašnjih ljekarskih posuda, laboratorijskih pomagala, lijekova i medicinskih knjiga i spisa.

Nakon toga smo se stepenicama spustili u stari grad gdje smo na glavnom trgu razgledali vijećnicu, crkvu svetog Duha i kuću «Zum Ritter», jedinu koja je neoštećena prošla ratove 17. stoljeća. Zatim smo se prošetali do starog mosta ( Alte Brücke ) na rijeci Neckar s kojeg se pruža prekrasan pogled na dvorac i razgledali zgrade starog i novog sveučilišta.

Pretposljednji, šesti dan, posjetili smo Edenkoben, gradić koji se nalazi na samoj vinskoj cesti pokrajine Rheinland Pfalz. Pješačili smo oko sat vremena cestom koja prolazi kroz vinograde sve do vile Ludwigshöhe, ljetne rezidencije kralja Ludwiga I. Tamo smo uz vodiča razgledali unutrašnjost vile i pogledali izložbu slika Maxa Slevogta, poznatog njemačkog slikara iz razdoblja impresionizma. Nakon toga smo se žičarom popeli na vrh iznad vile gdje se nalazi vidikovac Rietburg s kojeg se pruža predivan pogled na čitavu pokrajinu Pfalz i gradove Worms, Speyer i Strassburg. Nekih stotinjak metara od tog vidikovca nalazi se i hranilište za divljač gdje smo se zabavljali hraneći srne i jelene.

Jutro posljednjeg dana našeg boravka proteklo je radno. Naši učenici su još bili na nastavi, većina njih na satovima tjelesnog odgoja, a oko podneva sa željezničkog kolodvoru u Hasslochu ispratili su nas učenici domaćini i njihovi roditelji. Sklopljena su nova prijateljstva, pali su i neki dogovori za slijedeće susrete, bilo je tu i pokoje suzice, ali svi se slažu da je iskustvo stečeno ovom razmjenom neprocjenjivo.

Ispred etnološkog muzeja u Mannheimu

Izlet u Deidesheim

U zgradi gimnazije

Ispred zgrade gimnazije

Ispred katedrale u Speyeru

Dvorac Hambach

U vrtu dvorca u Heidelbergu