RAZMJENA UČENIKA

Razmjena učenika s Hannah-Arendt gimnazijom iz

Hasslocha, Njemačka

 

Razmjena učenika naših škola počela je 1998. na inicijativu prof. Reinharda Ruhla, profesora geografije i biologije, tadašnjeg doravnatelja gimnazije Weierhof iz Kirchheimbolandena koji je na žalost preminuo u veljači 2011. i prof. Đurđice Mršić, prof. geografije i voditeljice eko-grupe. Prof. Ruhl dugi je niz godina bio gost Malog Lošinja i tijekom Domovinskog rata organizirao je prijevoz materijalne pomoći Hrvatskoj. Upoznavši prof. Mršić rodila se ideja o mogućoj suradnji dviju škola. Krajem školske godine 1998./1999. prva grupa učenika posjetila je Mali Lošinj i bio je to početak dugogodišnje razmjene. Prvu grupu učenika na put u Njemačku povele su profesorice Đurđica Mršić i Daniela Mužić, prof. engleskog i njemačkog jezika. Organizirani su posjeti postrojenju za reciklažu otpada, gradovima-muzejima Speyeru i Wormsu. Učenici su sudjelovali na nastavi i predstavili svoj projekt eko-grupe.

U međuvremenu je prof. Ruhl promjenio radno mjesto i iz gimnazije Weierhof prešao u Hannah-Arendt-Gymnasium iz Hasslocha (obje škole se nalaze u saveznoj pokrajini Rheinland-Pfalz) te je razmjena nastavljena sa tom školom. Organizira se svake dvije godine, a u razmjenu su se još uključile i prof. talijanskog jezika i povijesti umjetnosti Sunčana Dundov i prof. engleskog i njemačkog jezika Laura Ranac. U razmjeni sudjeluje u prosjeku 20-tak učenika 2. i 3. razreda srednje škole koji borave u obiteljima i tako upoznaju kulturu, običaje i uče strani jezik. Učenici iz Njemačke naši su gosti na jesen, a uzvratni posjet naših učenika je na proljeće.

Nakon što je prof. Ruhl umirovljen, razmjenu su nastavili profesor tjelesnog i biologije Matthias Meyer i profesorica engleskog i povijesti umjetnosti Sabine Setzer.

2008. godine dvije su se škole i pobratimile kako bi obilježile 10 godina suradnje. Ugovor su potpisali tadašnji ravnatelj Srednje škole Ambroza Haračića prof. Tomislav Gospodnetić i predstavnici Gimnazije Hannah-Arendt, Reinhard Ruhl i Norbert Fuchs. Nakon toga posjetili su Miomirisni vrt gdje je posađena maslina kao simbol suradnje.

Prilikom boravka u Lošinju učenici iz Njemačke posjećuju muzeje, lokalne znamenitosti, organiziraju se radionice u Plavom svijetu u Velom Lošinju i radionice kod gospođe Mirjane Španiček gdje učenici mogu izraditi originalne lošinjske suvenire, posjećuju Miomirisni vrt, organiziraju se izleti po otoku Cresu i na jedan od otoka lošinjskog arhipelaga. Učenici sudjeluju u nastavi i sportskim aktivnostima naše škole.

Naši učenici u posjetu Hasslochu osim sudjelovanja u nastavi i sportskim aktivnostima posjećuju gradove Speyer, Mannheim, Heidelberg, Neustadt an der Weinstrasse i lokalne kulturno-povijesne znamenitosti i muzeje.

Potpisivanje Ugovora o partnerstvu 2008.

Sadnja masline u Miomirisnom vrtu

Karta pokrajine Rheinland – Pfalz

Razmjena 1998./1999.

 

RAZMJENA 2002. / 2003.

 

Razmjena 2004./2005.

 

Razmjena 2006./2007.

 

Razmjena 2008. / 2009.

 

Razmjena 2010. / 2011.

 

RAZMJENA 2012./2013.

 

RAZMJENA 2014./2015.

 

RAZMJENA 2016./2017.

 

Razmjena 2017./2018.

 

Razmjena 2018./2019.