Razmjena 2008. / 2009.

Od 21. do 28. listopada 2008. 22 učenika 2. i 3. razreda naše škole Dajana Drča, Deni Stupnik, Erna Jensch, Barbara Viljevac, Nina Popov, Mihaela Petrović, Ines Hausknecht, Alen Bičević, Donatella Sorić, Mirela Šalov, Marija Bravarić, Elena Sebastijanović, Sabina Sirovica, Maja Pekas, Ante Mesić, Matea Buljat, Petra Vlaisavljević, Sara Magašić, Martina Antoninić, Nikolina Fuzul, Edmond Shala i Iva Fučić zajedno sa svojim voditeljicama prof. Laurom Ranac i Danielom Mužić bili su domaćini učenicima Hannah- Arendt gimnazije iz Hasslocha i njihovim profesorima.

Tijekom sedmodnevnog boravka na Lošinju učenici su posjetili Miomirisni vrt i zbirku «Piperata» u Malom Lošinju, bili su na izlet brodom na otok Ilovik i autobusom u Osor, Cres i Lubenice, posjetili su Veli Lošinj, razgledali muzejsko-galerijski prostor «Kula» i sudjelovali na radionici u Plavom svijetu.  Prisustvovali su i nastavi zajedno sa svojim domaćinima, održali kratku prezentaciju o svom mjestu i školi, odigrali odbojkašku utakmicu u dvorani i prošetali šetnicom uz more od uvale Čikat  do Sunčane uvale te se u aranžmanu svojih domaćina u slobodno vrijeme dobro i zabavili.

Na brodu za Ilovik

Miomirisni vrt

Plavi svijet

U razdoblju od 18. do 25 travnja 2009.  uslijedio je uzvratni posjet naših učenika. U Hassloch smo stigli navečer gdje su nas ispred škole dočekali učenici i njihovi roditelji koji su bili domaćini našim učenicima tjedan dana.

Nedjelja je bila slobodan dan koji su učenici provodili sa svojim obiteljima družeći se i upoznavajući se. Neke od njih domaćini su vodili na izlete u okolna mjesta i gradove, a neki su razgledavali Hassloch, najveće selo u Njemačkoj sa nešto više od 20 000 stanovnika.

Treći dan smo posjetili Speyer, grad na Rajni sa oko 50 000 stanovnika, razgledali staru romaničku katedralu, stari dio grada, Tehnički muzej, pogledali 3D projekciju filma Blue planet, a ostalo je vremena i za neizbježni shopping.

Sljedeći dan na redu je bio Mannheim, središte regije Rhein – Neckar. Tamo smo posjetili arheološki muzej, razgledali izvana najveći barokni dvorac u Njemačkoj te prošetali glavnom ulicom tog grada koja vodi do poznatog vodenog tornja (Wasserturm).

Peti dan bio je rezerviran za Holiday park, zabavni park u neposrednoj blizini Hasslocha. Uživali smo i opustili se vozeći se na raznim spravama i gledajući razne show programe u sklopu zabavnog parka.

Šesti dan učenici su proveli u školi pohađajući nastavu sa svojim domaćinima i upoznavajući njihovu školu, način života i rada, školski sustav i uočavali su sličnosti i razlike. Uglavnom su dolazili puni dojmova i zadovoljni što su imali priliku vidjeti kako se to radi u Njemačkoj. Kasno poslijepodne proveli smo razgledavajući centar i stari dio Hasslocha.

Pretposljednji dan posjetili smo središte Njemačke vinske ceste, gradić Neustadt an der Weinstrasse i dvorac Hambach, kolijevku Njemačke demokracije.

Posljednji dan ujutro rastali smo se od naših domaćina. Kući smo stigli umorni, ali puni dojmova. Prijateljstva i iskustva stečena ovom razmjenom su nešto što se pamti cijeli život.

Ispred katedrale u Speyeru

Tehnički muzej u Speyeru

Ispred baroknog dvorca u Mannheimu

Dolazak biciklima u školu

Holiday park

U centru Hasslocha

Pred dvorcem Hambach

Rastanak pred školom