Apoksiomenov banket

U ugostiteljskom praktikumu naše škole, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Malog Lošinja, održan je 5. veljače program nazvan Apoksiomenov banket. To je druga kreativna radionica pod vodstvom Adrijana Nikolića, poznatog lošinjskog kuhara, uz voditelje praktične nastave u školi Milana Žunića i Ivana Lukića te sudjelovanje učenika trogodišnje strukovne škole, kuharica 1. razreda  (Ana Marija Jurina, Ambra Vučković, Qendrese Sadikaj i Monika Štromajer),  kuhara  (Nikola Habel, Almir Oruč, Martin Štromajer Antonio Verunica) i konobara  2. razreda (Oliver Gadža, Mirna Dumenčić, Josip Marković, Antonio Marković, Marko Mateković, Ivan Jelić) te konobara maturanta (David Ćirković i Arian Mujagić). Uz njih su nam pomagali naši bivši učenici Sandi Cvijić i Patricija Botić.

Priređena su jela koja su inspirirana gastronomskim navikama i namirnicama iz vremena antičke Grčke (crne masline punjene pistaciom, ježinci, sirova riba, namaz od maslina, škampi i gljive sa sezamom, janjeća iznutrica, „sir iz prve soli“ s preljevom od srdela, razne krem juhe od povrća, file lista u bijelom umaku, školjkaši, marinirana tunjevina, jela od pirjani but vepra, piletina u vinu, bravlji kare s mirtom, slatka jela – punjene datulje, kuhane suhe smokve, plačinke sa sezamom …).

Nakon što je nazočne pozdravila ravnateljica Škole Jelena Bralić i direktorica Turističke zajednice Đurđica Šimičić, Apoksiomenov banket je popraćen predavanjem o svakodnevici i prehrambenim navikama starih Grka, koje je održala prof. Lidija Kosmos, zatim čitanjem ulomaka iz književnih djela antičke književnosti s tematikom gastronomije, u čemu su sudjelovali učenici Anamarija Šepl, Jan Tomich i Damjan Stanić.

Na radionicu – degustaciju jela – pozvani  su otočni ugostitelji koje se žele animirati da ovakva jela uvrste u  ponudu svojih restorana.

 

Prezentaciju profesorice Lidije Kosmos možete vidjeti ovdje: PREZENTACIJA