2011./2012.

Školska godina 2011. / 2012.

 

Mladi povjesničari:

Fran Kušeta (4.g), Mateja Vidulić (4.g), Marin Softić (3.g), Mateo Badurina (2.g), Karmela Crnović (2.g), Antonija Kovač (2.g), Martina Marjanović (2.g), Iva Nedić (2.g), Eni Tomović (2.g)

 

Aktivnosti grupe Mladi povjesničari u školskoj godini 2011./2012.:

 

  • Na obljetnicu smrti profesora Haračića 1. listopada 2011. odnijeli smo cvijeće na njegov grob  na Sv. Martinu.

 

 

  • Tijekom mjeseca studenog 2011. –  uređivali smo zid u učionici i ispred učionice broj 7 i pripremili ga za prigodnu izložbu plakata o manifestacijama u kojima su sudjelovali Mladi povjesničari.

 

                                      

                                                                                                       Izložba „Fotoalbum Ambroza Haračića“ pred ulazom u školsku knjižnicu

 

  • Realizirali smo 20. 12. 2012. studijski izlet u Trst. Zajedno s profesoricom Aldinom Burić i voditeljicom Lidijom Kosmos posjetili smo školu Istituto Statale di Istruzione Superiore Nautico „Tomaso di Savoia Duca di Genova“ – Trieste. U toj instituciji, koja je jedna od najstarijih pomorskih škola u Evropi, poučavao je profesor Haračić  u razdoblju 1878. – 1879. te 1897. – 1905. godine. Naš domaćin profesor Sergio Cossi upoznao nas je s povijesnim razvojem škole. Potrudio se provesti nas kroz brojne kabinete, pokazati nam knjižnicu i upoznati nas s impresivnim meteorološkim observatorijem, koji čuva instrumente iz austrougarskog doba.

 

   Ulazak u školu u Trstu


 U knjižnici škole u Trstu

 

 

Na krovu škole gdje se nalaze meteorološki instrumenti

 

  • Sudjelovali smo 7. 3. 2012. u Rijeci na Županijskom natjecanje u samostalnom istraživačkom radu iz povijesti s temom „Fotoalbum jednog profesora“, kojeg su izradili Matea Vidulić i Fran Kušeta. Postigli su 2. mjesto.

 

 

  • U okviru projekta „Šume“ ostvarili smo 3. 3. 2012. suradnju s Osnovnom školom i organizirali radionicu s učenicima područne škole u Nerezinama.  Ugostile su nas učiteljice Ksenija Rogić i Vesna Urem. Radionicu „Šume“ organizirali smo i 24. 4. 2012. u Osnovnoj školi u Malom Lošinju u 1. razredu učiteljice Josipe Škapul.

 

 Povjesničari i radionica u školi u Nerezinama

 

                                        

 

   Radionica u Osnovnoj školi Maria Martinolića

 

  • U Palači Fritzy  smo 15. 5. 2012. održali predavanje, prezentaciju i promociju knjižice „Fotoalbum jednog profesora“.

                                  Fran Kušeta, prof. Kosmos i Matea Vidulić na promociji

 Fotoalbum jednog profesora