2016./2017.

SUDJELOVANJE U VELOM LOŠINJU NA XVII. LOŠINJSKOJ ŠKOLI / AKADEMIJI PRIRODNIH LJEKOVITIH ČINITELJA I LJEČILIŠNE MEDICINE

U Velom Lošinju je od 2. do 3. rujna 2016. održana XVII. lošinjska škola/akademija prirodnih ljekovitih činitelja i lječilišne medicine (Hrvatska. Prevencijom do zdravlja i vitalnosti).

S obzirom da je Akademija ove godine posvećena 100. obljetnici smrti Ambroza Haračića, jednog od utemeljitelja lječilišnog turizma Otoka, profesorica Kosmos pripremila je izlaganje i prezentaciju na temu Haračićeva prirodoznanstvena istraživanja. Tekst izlaganja objavljen je u prigodnom zborniku. Za sudionike Akademije je 3. rujna 2016. organiziran prigodan izlet – Haračićevim stopama po Lošinju, kojeg je također vodila prof. Lidija Kosmos.

    

 

OBILAZAK GROBLJA NA SV. MARTINU

Na groblju sv. Martin, 30. 9. 2016., dan  uoči 100. obljetnice smrti profesora Haračića, grupa učenika naše Škole, uredila je grob te položila cvijeće i zapalila svijeće.

 

HARAČIĆEVIM STOPAMA PO LOŠINJU  – OBILJEŽAVANJE 100. OBLJETNICE SMRTI AMBROZA HARAČIĆA

 U petak 30. rujna 2016. godine, učenici 4. g te 2. i 3. pks razreda uz profesore Sandru Maljić, Antu Nedića i voditeljicu Lidiju Kosmos posjetili su Groblje sv. Martin gdje su položili cvijeće i zapalili svijeće. Nakon toga slijedio je izlet Haračićevim stopama po Lošinju. Nakon Groblja put je vodio ulicom Braće Vidulića uz kuću na broju 23 u kojoj se Haračić rodio. U blizini, u Zagrebačkoj ulici 20,  je i zgrada gdje je jedno vrijeme živio i obavljao meteorološka mjerenja. U gradskoj luci, uz obnovljenu zgradu Nautice, obnovili smo priču o  Pomorskoj školi u kojoj je Haračić radio. Iz luke smo se popeli do Ulice Ambroza Haračića, a izlet završili na Čikatu uz spomenik i borove koje je sadio. Tako smo se na najbolji mogući način podsjetili na čovjeka koji je svojim djelima trajno obilježio Lošinj i obilježili stogodišnjicu njegove smrti.

Šetnicu istog sadržaja ponovili smo s razredom 3. h  4. listopada 2016.

 

POSTAVLJANJE SPOMEN PLOČE NA ZGRADU NAUTICE

Na zgradu Nautice (zgrada nekadašnje Pomorske škole) u gradskoj luci, na inicijativu Srednje škole izrađena je i postavljena spomen ploča posvećene profesoru Ambrozu Haračiću. U toj zgradi je profesor Haračić radio i obavljao znanstvena istraživanja. Svečanost otvaranja bila je upriličena za Dana Grada 11. studenog 2017. godine. Ploču je otkrio dr. Julijano Sokolić, publicist i istraživač lošinjske povijesti uz Anu Kučić, vršiteljicu dužnosti gradonačelnika Malog Lošinja.

Na svečanom otvaranju prisutni su bili učenici 4. g i 4. nb razreda, te učenici koji su predloženi za nagradu Grada, uz profesorice Lidiju Kosmos, Aldinu Burić i Elenu Busanić.

Tekst ploče glasi:

U OVOJ ZGRADI, NEKADAŠNJOJ POMORSKOJ ŠKOLI – NAUTICI, RADIO JE

AMBROZ HARAČIĆ

(1855. – 1916.)

 PROFESOR, BOTANIČAR I KLIMATOLOG,

PREPORODITELJ I DOMOLJUB.

U SPOMEN I ZAHVALNOST NAJZASLUŽNIJEM LOŠINJANU U PRIGODI OBILJEŽAVANJA 100. GODIŠNJICE SMRTI PLOČU SU POSTAVILI:

SREDNJA ŠKOLA AMBROZA HARAČIĆA I

GRAD MALI LOŠINJ

MALI LOŠINJ, 1. LISTOPADA 2016.

 

 

PROMOCIJA KNJIGE O PROFESORU HARAČIĆU

U prigodi 100. godišnjice smrti znamenitog profesora Ambroza Haračića upriličena je 15. studenog 2017. u Palači Fritzy promocija knjige Haračićevi profesorski i znanstveni vidici autorice Lidije Kosmos.

Na početku predstavljanja ravnateljica Škole Jelena Bralić istaknula je da je knjiga rezultat dugogodišnjeg projekta koji se provodi u Školi. Podsjetila je na postignuća projekta Njegovanje tradicije, istraživanje i prezentiranje zavičajne povijesti Malog Lošinja koji je započeo uoči 2005. godine i kojeg vodi profesorica Kosmos. Od tada učenici,  okupljeni u grupi Mladi povjesničari, sudjeluju na mnogim državnim natjecanjima, organiziraju predavanja, prezentacije i izložbe. “Kako naša Škola nosi Haračićevo ime, osjećamo se dužnima nastaviti dalje razvijati Projekt i na najbolji način njegovati njegovu ostavštinu. Planiramo, s obzirom da Haračić nije imao potomaka, preuzeti brigu o  njegovom grobu, postaviti njegovu bistu  u prostorima Škole i pobrinuti se za prezentiranje predmeta iz njegove ostavštine koje je on osobno koristio” – istaknula je ravnateljica Bralić.

Knjigu je predstavio dr. Goran Ivanišević, koji je ujedno istaknuo da bi izlet Haračićevim stopama po Lošinju trebao postati sastavni dio turističke ponude. Profesorica Kata Marković govorila je o autorici knjige. U programu predstavljanja sudjelovali su učenici Zala Nikolić i Marko Vidulić koji su podsjetili na Haračićev profesorski i znanstveni rad. Haračićeve riječi iz knjiga i pisama čitali su Petar Sklepić i Paolina Matas.

Na kraju promocije autorica knjige naglasila je da je u knjizi, osim iznošenja činjenica o Haračićevim postignućima, željela oživjeti njegov karakter i prikazati njegove ljudske vrline. Istaknula je: “Ljubav spram prirode i ljudi svog zavičaja, prožima sva Haračićeva djela i djelovanja. Kao intelektualca, resila ga je radoznalost, vječita spremnost na učenje i uvjerenje da je znanje najviši ideal. Bio je revan, uporan, dosljedan, precizan, sistematičan znanstvenik, uvjeren da rezultati znanstvenih dostignuća doprinose boljitku zajednice. Kao profesor imao je osjećaj za dužnost, odgovornost i red. Kao čovjeka krasili su ga širokogrudnost, briga za druge i opće dobro, a svojom je velikodušnošću i darežljivošću iskazivao posebnu empatiju za siromašne.”

Na kraju prezentacije učenici prvog razreda ugostiteljske škole (Pjeter Curi, Josip Jerković, Matej Opačak, Tamara Russin i Mario Baki Selimi pod vodstvom mentora Ivana Lukića i Milana Žunića) priredili prigodni domjenak.

           

 

Drugi put je u okviru manifestacije Mjesec knjige promocija knjige Haračićevi profesorski i znanstveni vidici održana 29. studenog 2016. u Knjižnici Škole. Nakladnik knjige je Škola, a autorica, profesorica povijesti, Lidija Kosmos. Knjiga je tiskana u povodu 160. obljetnice Haračićeva rođenja i 100. godišnjice  smrti. Profesorica Kata Marković  učenicima je govorila o vrijednostima knjige i čitanja. Rekla je i ono, njima nepoznato, o životu njihove profesorice Lidije Kosmos koja je učenike upoznala sa sadržajem knjige vodeći ih kroz njena poglavlja. U njima su po prvi put u cijelosti prikazani Haračićev život i djelo. U svojim izlaganjima profesorica Kosmos naglasila je Haračićevu humanitarnu dimenziju koja se kao lajtmotiv provlačila kroz sve ono što je radio.

Na promociji su bili učenici iz svih usmjerenja. S pozornošću su slušali o životu i radu znanstvenika i profesora čije ime nosi naša Škola.        

 

SUDJELOVANJE U PROGRAMU ZA DAN ŠKOLE

U utorak, 6. prosinca 2016. u holu Škole, obilježili smo Dan škole i blagdan Svetog Nikole – zaštitnika pomoraca i pomorskih učilišta. Profesorica Lidija Kosmos, s grupom Mladi povjesničari, pripremila je prezentaciju o životu i djelu našeg svestranog profesora, znanstvenika i humanista Ambroza Haračića, čije obljetnice rođenja i smrti su se obilježavale u ovoj i prošloj školskoj godini. Mladi povjesničari Zala Nikolić, učenica 4. g i Marko Vidulić, učenik 3. g predstavili su dio Haračićeva profesorskog i znanstvenog rada.

 

SUDJELOVANJE NA MANIFESTACIJI ADVENT U LOŠINJU

U ponedjeljak 12. prosinca 2016. na glavnom lošinjskom trgu otvorena je adventska manifestacija. U njoj su, na poziv Grada Malog Lošinja, sudjelovale lošinjske odgojno obrazovne ustanove; djeca iz Dječjeg vrtića Cvrčak, učenici Osnovne škole Marija Martinolića i učenici Srednje škole Ambroza Haračića. Uz odgajateljice i nastavnice kitili su male jelke, postavljene u tri niza na različitim dijelovima trga.
Srednjoškolci su ukrase izradili sami: borovi češeri i tetivika – simboli koji podsjećaju na prirodoslovca Ambroza Haračića (ukrase je osmislila prof. Lidija Kosmos, a izradili su ih učenici 3. h – Paolina Matas, Petar Sklepić, Petra Muškardin, Martina Ružman i Ivona Brđanović), te barčice koje podsjećaju na Pomorsku školu (prof. Aldina Burić uz učenice nautičkih razreda).

 

SUDJELOVANJE NA SVEČANOM OTVARANJU REGIONALNOG NATJECANJA GASTRO 2017.

U četvrtak, 23. veljače 2017. u Malom Lošinju održano je regionalno gastro natjecanje.  Škola domaćin za III. regiju – Sjeverno hrvatsko primorje bila je naša Srednja škola. Svečano otvaranje  natjecanja  počelo je u 9,00 sati u hotelu Bellevue.

Program svečanog otvaranja natjecanja pripremile su profesorice Mirjana Čović, Sandra Maljić i Lidija Kosmos uz sudjelovanje učenika – Zale Nikolić, Karla Hofmanna, Rafaela Anelića, Anamarije Šepl i  Paoline Matas. Učenica Anamarija Šepl iz 3. h razreda pripremila je sa svojom profesoricom Lidijom Kosmos prezentaciju Sudjelovanje Srednje škole Ambroza Haračića u Projektu Apoksiomenova antička kuhinja.

 

SUDJELOVANJE MLADIH POVJESNIČARA U PROGRAMU FESTIVALA ANTIKE I APOKSIOMENA  

U sklopu održavanja Festivala Antike i Apoksiomena koji je organizirala Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, 11. svibnja 2017. prof. Irena Dlaka održala je vođenje po kulturnoj ruti Apoksiomen u Augustovoj uvali za učenike naše Srednje škole. Većinu grupe učenika činili su učenici hotelijerskog usmjerenja i Mladi povjesničari opće gimnazije.

Ruta je uključivala obilazak uvale Čikat, vidikovca i utvrde Vela Straža gdje se od najstarijih vremena nadzirao uski ulaz u veliki i dobro zaštićeni malološinjski zaljev zvan Valdagosto (Augustova uvala).

Na kraju kulturne rute učenici su obišli Muzej Apoksiomena i uživali u Apoksiomenovoj antičkoj kuhinji restorana Bocca Vera. U pratnji učenika bile su profesorice Lidija Kosmos i Patricija Tomich.