U sklopu projekta “Hrvatska glagoljaška baština” u Zagrebu (2014.)

Članovi grupe za istraživanje glagoljice na Cresu i Lošinju su sa svojim voditeljicama bili na stručnom izletu u Zagrebu od 12.3. do 14.3.2014.g.Izlet je organiziran zbog predstavljanja knjižice Ja slova znajući govorim na poziv Društva prijatelja glagoljice i Nadbiskupskog pastoralnog instituta u sklopu projekta „Hrvatska glagoljaška baština“.

Po dolasku u Zagreb posjetili smo HAZU u kojoj se čuva Bašćanska ploča gdje smo, uz stručno vodstvo, pogledali i izložbu starih majstora Štrosmajerove galerije.

Predstavljanje je održano u dvorani Vijenac na Kaptolu u 19.00 sati.Uvodno je  predavanje  održala prof.Zrinka Jensch, a o glagoljici na Cresu i Lošinju su govorili učenici 3.g razreda Katarina Baričević i Damjan Stanić,Andrija Živković,učenik 3.htt je čitao stare dijalektalne tekstove ,a Renato Picinić,učenik 4.g je, kao tehnička podrška, predstavio prezentaciju.

Sve predavači su veoma uspješno odradili predstavljanje i odgovarali na niz pitanja po završetku predstavljanja.Predavanje je bilo dobro posjećeno i,uz učenike i profesore zagrebačkih škola koje se bave glagoljicom, bili su nazočni i istaknuti članovi DPG-Darko Žubrinić, Bisreka Draganić, Juraj Mužina.

Predloženo nam je i tiskanje ove knjižice na njemačkom i talijanskom jeziku jer je od iznimne važnosti, kako za one koji istražuju kulturno povijesnu baštinu i glagoljicu, tako i  kao dio turističke ponude naših otoka.

Drugog dana  organiziran je posjet NSK u kojoj nam je pripremljena zbirka starih i rijetkih  knjiga kao što su Hvalov zbornik iz 1404.g.,Hrvojev misal iz 1404.g., petojezični rječnik najuglednijih evropskih jezika  Fausta Vrančića iz 1595.g. i niz drugih.

U slobodnom popodnevu voditeljice su obišle Mirogoj i grobove brojnih pisaca .U večernjim satima, u kazalištu Egzit, pogledali smo veoma duhovitu i zanimljivu predstavu Njuške.

Trećeg dana posjetili smo Staroslavenski institut gdje smo, uz korisno upoznavanje rada same institucije, pronašli i dva glagoljska teksta iz Cresa koji nisu uvršteni u prvo izdanje naše tiskovine.

Plan puta je realiziran u cijelosti,a uspjeh je potpun. Naravno, i zbog izvrsno odrađene pripreme profesorice Milice Prole.