Vijesti

Pristupačnost za osobe s invaliditetom 

Dana 26.10.2022. u Karlovcu održana je edukcija pod nazivom Pristupačnost za osobe s invaliditetom u sklopu projekta Mreža kom5entnosti, programa edukacija za provedbu horizontalnih politika.

Teme i plan rada najavio je gosp.Tomislav Kandžija, voditelj mreže kom5entnosti, nakon čega je svoje izlaganje nastavila Katja Luketić, profesorica Visoke poslovne škole PAR iz Rijeke.

Nakon uvodnog predstavljanja svih sudionika edukacije uslijedilo je predavanje na temu zakonskih okvira koji se odnose na ravnopravnost spolova i suzbijanje diskriminacije općenito, pa tako i osoba s invaliditetom. Istaknuta su prava osoba s invaliditetom koja proizlaze iz Zakona o radu i Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, te Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Bilo je govora i o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju te uključivanju osoba s invaliditetom u život zajednice. Naglasak je bio na pristupu učenicima s invaliditetom i teškoćama u razvoju općenito.

U drugom dijelu edukacije vrlo živopisan doprinos ovoj temi dala je Jelena Vuković, hrvatska paraolimpijka, osvajačica brončane medalje u bacanju diska na OI u Ateni 2004.godine. Svojom životnom pričom je dočarala kako i osobe s invaliditetom mogu ostvariti svoje ciljeve i snove, te s kojim se sve preprekama susreću na tom putu.

Uslijedili su primjeri dobre prakse pri čemu su se djelatnici iz svih pet škola koje su prisustvovale edukciji, prisjetili svojih učenika s invaliditetom i iskustava koje su stekli kroz rad s njima. Govorilo se o teškoćama s kojima su se susretali učenici s invaliditetom, škola, nastavnici i roditelji kako bi se ti učenici uklopili u školsko okruženje. Zaključak je bio da su nastavnici mnogo toga naučili kroz kontakt i prilagođavanje potrebama učenika s invaliditetom, te da su spomenuti učenici oplemenili svoju školu i promijenili pogled nastavnika i ostalih učenika na osobe s invaliditetom.

 

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka ravnatelji Ugostiteljske škola Opatija i srednjih škola dr. Antuna Barca Crikvenica, Hrvatski kralj Zvonimir, Krk i Ambroza Haračića, Mali Lošinj, potpisali su ugovore o adaptaciji objekata Regionalnog centra kompetentnosti i partnerskih ustanova s izvođačima radova.

Dio je to projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI ukupne vrijednosti 31,3 milijuna kuna koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a sredstvima će se adaptirati objekti škola i nabaviti specijalizirana oprema s ciljem poboljšanja kvalitete obrazovanja i osposobljavanja učenika i nastavnika.

Kako je pojasnila ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija Sibila Roth, škola postaje središte izvrsnosti u turizmu i ugostiteljstvu za cijelu Hrvatsku. “To znači novi prostori, nova oprema i što bolje edukacija za nastavnike i učenike koji će biti osposobljeni za tržište rada.”

Podsjetimo, 2018. godine imenovano je 25 regionalnih centara kompetentnosti (RCK) u strukovnom obrazovanju na razini Hrvatske, a Ugostiteljska škola Opatija imenovana je u sektoru turizma i ugostiteljstva kao nositelj projekta, dok su preostale tri škole na području PGŽ partneri, zajedno sa Trgovačko-ugostiteljskom školom iz Karlovačke županije. Ugostiteljsku školu Opatija kandidirala je Primorsko-goranska županija odvojivši pritom i dva milijuna kuna za podršku projektu, navela je pročelnica Stilin tijekom potpisivanja ugovora, a kojemu je prisustvovao i župan Zlatko Komadina osvrnuvši se pritom na povećan interes učenika srednjih škola u PGŽ-u za strukovna zanimanja na ljetnom upisnom roku.

“Osobno mi je vrlo drago da se ulaže u strukovne škole i da se pomalo bilježi povratak učenika i interes prema strukovnim školama, o čemu posebno svjedoče ovogodišnji rezultati upisa u srednje škole. Ulaganje u kvalitetu obrazovanja i djelatnosti koje su potrebne gospodarstvu primarni je cilj Primorsko-goranske županije. Danas svjedočimo početku radova, vrijednost ugovora iznosi preko 30 milijuna kuna i vjerujem da ćemo stvoriti jako dobre uvjete učenicima i nastavnicima za rad”, rekao je župan Komadina.

O povećanom interesu za strukovno obrazovanje, posvjedočila je i ravnateljica Roth rekavši kako su svi razredi za konobare, kuhare, slastičare i turističko-hotelijerske komercijaliste opatijske ugostiteljske škole popunjeni, a na što su izuzetno ponosni.

Karlovačka zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar zahvalila se županu Komadini i PGŽ-u na partnerstvu u projektu, dok je voditelj projekta Tomislav Kandžija iz Regionalne razvojne agencije PGŽ RRA održao prezentaciju o tijeku projekta.

Izvođači radova na sva četiri županijska školska objekta bit će tvrtke G.P. Boros d.o.o. i Izgradnja d.o.o., a nakon završetka radova Srednja škola Ambroza Haračića dobit će preuređen kabinet kuharstva i posluživanja, dok će Srednja škola dr. Antuna Barca imati novi kabinet kuharstva i slastičarstva, kao i rampu za osobe s invaliditetom, a krčka srednja škola imat će novi kabinet posluživanja i kuharstva.

Svečanosti su prisustvovali i zamjenica župana Marina Medarić, predstojnica Kabineta župana Ermina Duraj, ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić i zamjenik ravnatelja Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije Krunoslav Kralj.

Objavljeno: 13. srpnja 2022.

Izvor: 

Ugostiteljskoj školi Opatija i partnerskim ustanovama 31,3 milijuna kuna za uređenje objekata centra kompetentnosti

Objavljeni: 28. siječnja 2021.

 

Održana početna konferencija projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI

U Opatiji je održana početna konferencija projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI, u tzv. hibridnom formatu, fizički i online preko platforme ZOOM, uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka za prevenciju širenja koronavirusa.
Kako je tom prigodom istaknuto, projektom MREŽA KOM5ENTNOSTI planirano je uspostavljanje prostorno – tehničkih uvjeta za rad Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole Opatija i partnerskih javnih ustanova, te stvaranje suradnje s gospodarskim sektorom. Svojom opremljenošću i stručnim kadrovima Centar će biti nositelj kvalitetnog strukovnog obrazovanja povezanog sa svijetom rada.

Župan Zlatko Komadina zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos istaknuvši zadovoljstvo što je u Projektu prepoznata važnost strukovnog obrazovanja i unapređenje znanja. „ Turizam i ugostiteljstvo čine veliki dio društvenog proizvoda. Stoga je važno raditi na kvaliteti struke i usluge koja se pruža, a što se kroz ulaganje u objekte i opremu kao i nova znanja i vještine te kvalitetan sustav obrazovanja kroz Regionalan centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva želi osigurati“, rekao je župan Komadina.

Državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU Spomenka Đurić istaknula je zadovoljstvo što je RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva upravo Ugostiteljska škola iz Opatije, grada kolijevke i perjanice hrvatskog turizma kao i obrazovanja u turizmu.

Vjerujući u nastavak uspješne suradnje kroz projekt regionalnih centara kompetentnosti, čestitkama na realizaciji pridružila se i zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar.

Ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija Sibila Roth podsjetila je kako radovi u Ugostiteljskoj školi Opatija obuhvaćaju adaptaciju dviju zgrada kao i nabavu nove specijalizirane opreme. Projektom je obuhvaćena i rekonstrukcija i adaptacija te nabava opreme za još 4 škole – SŠ dr. Antuna Barca Crikvenica, SŠ Hrvatski kralj Zvonimir Krk, SŠ Ambroza Haračića Mali Lošinj i Trgovačko-tekstilnu školu Karlovac.

Primorsko-goranska županija, kao partner u projektu, financirala je izradu cjelokupne tehničke dokumentacije – svih glavnih projekata adaptacije škola na području županije, čime su ostvareni preduvjeti za projektnu prijavu dok je Regionalna razvojna agencija Primorsko-goranske županije, kao suradnik na projektu MREŽA KOM5ENTNOSTI, pružala stručnu i savjetodavnu pomoć u postupku izrade prijave, u fazi pripreme projekta.

Projekt MREŽA KOM5ENTNOSTI financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 31.391.735,36 kuna, a provodi se u razdoblju od 7. siječnja 2020. – 27. travnja 2023. godine.

Podsjetimo, Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja o imenovanju regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, 2018. godine imenovano je ukupno 25 regionalnih centara kompetentnosti.

Konferenciji u Opatiji prisustvovala su i resorna pročelnica Edita Stilin, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Vedran Kružić kao i ravnatelji ustanova uključenih u projekt.

U Opatiji, 4. prosinca 2020.

Izvor: 

Održana početna konferencija projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI