Dan ružičastih majica

Zadnje srijede u veljači obilježava se Dan ružičastih majica, ove godine to je 24.veljače. Taj dan posvećen je borbi protiv vršnjačkog nasilja. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj kanadskoj školi kada je učenik koji je nosio ružičastu majicu pretučen iz tog razloga.

Njegovi školski kolege su na konstruktivan i inteligentan način riješili ovaj slučaj bullyinga tako da su i sami počeli nositi ružičaste majice u znak solidarnosti s dječakom. Tako su ružičaste majice postale prepoznatljiv simbol borbe protiv nasilja i netolerancije.

Naša škola je na svoj način obilježila ovu hvalevrijednu inicijativu. Pozvali smo sve učenike da danas obuku ružičastu majicu. Također smo organizirali natjecanje u povlačenju konopa za vrijeme velikog odmora. Ekipe koje su se prijavile za sudjelovanje trebale su zadovoljavati određene kriterije koji promoviraju različitost među ljudima. Svaka ekipa bila je sastavljena od 7 članova i to od:

1 osobe koja nosi cipele broj 42 ili veće

1 osobe koja nosi cipele broj 38 ili manje

1 osobe koja ima na sebi ružičastu majicu

1 osobe koja ima plave ili zelene oči

1 osobe koja ima smeđe oči

1 osobe koja je visoka više od 180 cm

1 osobe koja je visoka manje od 165 cm

Prijavilo se 6 ekipa, od kojih je jedna bila sastavljena od nastavnika škole. Ekipe su smislili imena koja promoviraju toleranciju i nenasilje, pa smo tako imali ekipu imena „Mladi protiv nasilja“, „Peace“ i sl. Pobjedu su odnijeli učenici trećih razreda pod imenom „Lako ćemo“, što se i obistinilo kroz način na koji su svladavali protivnike. Sve ekipe su se zdušno borile do zadnjeg trenutka. Ostali su ih učenici, od kojih mnogi u ružičastim majicama, bodrili glasnim navijanjem. Učenici su za sudjelovanje u natjecanju nagrađeni čokoladom i priznanjem.

Članak iz Novog lista možete pogledati ovdje: Novi list- Dan ružičastih majica

Kako su Dan ružičastih majica obilježili naši učenici u područnom odjelu u Cresu pogledajte ovdje: Novi List- ružičaste majice