Povjesničari i nautičari u Opatiji i Rijeci

U petak, 7. ožujka učenici naše škole (Mladi povjesničari i nautičari) te profesori Lidija Kosmos i Vlaho Stražičić posjetili su Opatiju i Rijeku gdje su kombinirali natjecanje iz povijesti sa stručnim izletom iz povijesti.

Županijsko Natjecanje iz povijesti, na kojem su sudjelovale tri naše učenice, održalo se u Opatiji, pa se dolazak u Opatiju iskoristio za obilazak Hrvatskog muzeja turizma. Prvo središte opatijskog turizma u prošlosti bila je Vila Angiolina u kojoj je danas smješten Muzej turizma. S njene terase  pruža se predivan pogled na Riječki zaljev i Kvarnerske otoke, a vila je  atrakcija zbog svog parka prepunog suptropskog bilja.

U popodnevnim satima posjetili smo Muzej grada Rijeke i izložbu: Mornarička akademija i pomorsko školstvo u Rijeci, Bakru i Malom Lošinju. U pripremi izložbe sudjelovala je i naša škola, a ona daje prikaz riječkog i kvarnerskog pomorskog školstva od kraja 18. do polovice 20. st. Nautičke škole su u prošlosti bile žarište stručnog i znanstvenog rada posebice u području prirodnih znanosti što treba zahvaliti tadašnjim profesorima. Građa izložbe obuhvaća različite pomorske i znanstvene instrumente, udžbenike, priručnike, stručne i znanstvene radove profesora, brodske modele, fotografije itd.

Stručni izlet završili smo obilaskom novootvorenog Arheološkog parka u Rijeci – mjesto ostataka antičkog Principija, rimskog vojnog zapovjedništva.