Svjetski dan dijabetesa

Dana 14. studenoga, države diljem svijeta na poseban način naglašavaju prisutnost dijabetesa kao odgovor na sve veću zabrinutost radi zdravstvene prijetnje koju predstavlja neotkriven ili pak loše reguliran dijabetes.

Zašto baš ovaj datum?

Naime, 14. studenoga 1891. godine rođen je Sir Frederick Banting, liječnik, a kasnije i Nobelovac, koji je 1921. godine otkrio inzulin.

Simbol dijabetesa, tj. krug plave boje usvojen je 2007. godine. U raznim kulturama krug simbolizira život i zdravlje, a plava boja odraz je neba, zajednice svih naroda.

Na inicijativu učenika naše škole koje boluju od dijabetesa, uz organizacijsku potporu nastavnica Barbare Šurlina Bilić i Elena Busanić, osmišljen je prigodan skup aktivnosti, a učenici, nastavnici i osoblje škole odjenuli su plave odjevne predmete u znak solidarnosti. Hol škole ukrasili smo plavim balonima i prigodnim plakatom. Za vrijeme velikog odmora snimili smo zajedničku fotografiju a učenici organizatori svim su učenicima škole podijelili bombone u znak zahvale za podršku. Bomboni su bili skriveni u balonima pa su učenici na maštovite načine dolazili do slatkiša.

Obzirom da obilježavanje značajnih datuma treba imati edukativnu notu, tijekom 5. i 6.sata u školskoj knjižnici su učenici organizatori podijelili svoje životne priče. Kolege iz 2.nb i 1.h razreda poučili su o toj opakoj bolesti i kako se nose s njom, te o važnosti kontrole i prepoznavanja ranih znakova. Na kraju je svaki od tih razreda riješio kviz i pokazao da su dobro slušali što su im naši „slatki“ srednjoškolci poručili.