Oda drveću – ekološka radionica posvećena suživotu čovjeka i prirode

U našoj je školi u petak,  10. studenog 2023.g., održana radionica Oda drveću iz područja ekologije. Radionicu su vodile  likovne umjetnice i pedagoginje Jelena Kovačev i   Dorotea  Braić iz udruge Projektor, a sudjelovali su učenici 1. razreda opće gimnazije.

Oda drveću ekološka je radionica posvećena suživotu čovjeka i prirode. Njom se  uvodi učenike u proces likovnog stvaralaštva s poučnom temom ekološkog osvješćivanja važnosti drveća i šume za opstanak čovječanstva, ali i njegove ljepote i bogatstva.

Radionica se  sastojala  od tri dijela:

1. izrada recikliranog papira

2. promatranje i osvještavanje prirodne okoline  školskog okoliša

3. kolažiranja zajedničkog drveta od izrađenih papira.

Proces izrade papira predstavljen je u svim njegovim fazama čime se kod učenika razvija pozitivan stav prema  okolišu.

U drugom su dijelu radionice  učenici potaknuti promotriti svakodnevni prostor novim očima, primijetiti  likovne komponente, boje, dinamičnost linija i ploha.

Nakon četiri sata uspješno je završila  šesta po redu radionica  „otočkog“ projekta Ruksak (pun) kulture, a reciklirani je papir uredno odložen za neke nove ideje.

Za realizaciju ovog umjetničko-edukativnog projekta koji zajednički provodi Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo znanosti i obrazovanja u našoj su školi ove godine zadužene profesorice  Milica Prole i  Zvjezdana Horvat.