Filmaši i glagoljaši u Zagrebu

U studenome se obilježava Mjesec hrvatske knjige pa je posjet Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu  u petak, 3. studenoga, sa skupinom glagoljaša i filmaša, odličan izbor.

 Nas četrdeset i dvoje učenika i voditeljice (Zrinka Jensch, Milica Prole i s.Ružica Dodig) razgledavali smo pojedine katove i njihovu građu podijeljeni u dvije grupe. Službenice Knjižnice objasnile su značenje službenog naziva knjižnice te nas provele kroz postupak korištenja građe. Posebno je bilo zanimljivo listanje starih časopisa i novina , a koje se može čitati na daljinu preko aplikacije Booklet što nam je i demonstrirano. Impresivan je bio vizualni dojam Akademijinog rječnika hrvatsko-srpskog jezika koji zauzima tri reda svezaka na polici.

Drugi je vid aktivnosti bila radionica s glumicom Katarinom Madirazza u jednoj od dvorana Nadbiskupskog pastoralnog centra na Kaptolu. Planirani se sat vremena zbog interesa učenika produžio na dva sata tako da je izostao obilazak užeg dijela grada.

Međutim, Arena centar nismo zaobišli jer je bio prva prilika da se nešto pojede, a tko je imao novca, i kupi. Za Lošinj smo krenuli u 19 sati.

Sudjelovali su učenici 1.g, 1.h, 1.nb, 2.h, 3.g, 3.h, 4.g i 4.h razreda.