Naši filmaši opet u Dubrovniku


Naši filmaši Nika Maros, Marina Škoda, Ena Škoda, Damian Sutlić i Egon Kamalić sudjelovali su u programu i projekcijama 12. Dubrovnik Film Festivala (DUFF) od 18. do 22. listopada 2023.

Pored natjecateljskog programa, DUFF je ponudio i  radionički program, za koji su brzo popunjene sve prijave. Ponuđena je radionica igranog filma uz voditeljicu Ružicu Dodig u suradnji s učenicima Srednja škole Ambroza Haračića – Mali Lošinj, radionicu sinkronizacije ‘Posudi svoj glas!’ pod mentorstvom ton majstora Nikole Jankovića i glumice Srđane Šimunović, a predstavljeno je i što su djeca Dječjeg vrtića Izviđač naučila u dvodnevnoj radionici piksilacije koje je vodila ekipa slovenskog društva Slon. Deša Ficović Kosović okupila je najmlađe filmaše na radionici “Fantastične leteće knjige – od crtića do knjige”.

Tako su naši učenici osim sudjelovanja na projekcijama i bogatom radioničkom programu uspjeli i sami voditi radionicu igranog filma.

U nedjelju, 22. listopada, održala se svečanost zatvaranja 12. Dubrovnik Film Festivala.  Ocjenjivački tročlani žiri koji su činili Martina Meštrović, diplomirana kiparica, scenografkinja i animatorica te dvojica redatelja Neven Hitrec i Stefano Cipani, između 59 filmskih naslova iz dvadeset zemalja svijeta, odabrali su najbolje.

Grand prix festivala otplovio je  u Izrael filmu “Slijepi grad / Blind City”, Udruge “Wild kids Animation”, kojemu je pripala i nagrada za najbolji animirani film u kategoriji od 16 do 20 godina.

Osim nagrada po kategorijama, gledatelji u dvorani najviše su glasova dali kratkom igranom filmu “The ball is mine / Lopta je moja” iz  Grčke.

Najboljim filmom u tematskoj kategoriji, a koja se ove godine bavila ekologijom mora, proglašen je “Mire / More” kineskog autora Yang JinYua.

Publika je u  kinu Sloboda imala prigodu pogledati i rezultate četiriju filmskih radionica koje su se održavale tijekom festivala, a među njima i rezultat radioničkog rada naših filmaša.

Bilo je to još jedno lijepo filmsko i prijateljsko ozračje gdje su naši učenici već postali prijatelji Dubrovnik Film Festivala uživajući u njegovim ljepotama i postojećim izložbama. Dubrovnik nam je pružio mogućnost druženja sa Salvadorom Dalijem, Andijem Warholom, Ivom Dulčićem, Đurom Pulitikom, Vlahom Bukovcem, Tizianom i drugim umjetnicima, čiji su radovi izloženi. Uistinu, jedno bogato iskustvo.

Zahvaljujemo Dubrovnik Film Festivalu na pozivu i ukazanom povjerenju kao i našoj školi i gradu na svakoj moralnoj i materijalnoj podršci.