Stručni izlet učenika-pomoraca u Rijeku

U petak 20. 10. 2023. učenici 3. nb razreda uputili su se na jednodnevni stručni izlet s voditeljicom prof. Tanjom Stipić Cvijanović  i pratiteljem  prof. Robertom Nedeljkovićem. Po dolasku u Rijeku posjetili su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Sjedište muzeja je bivša Guvernerova palača koja je zaštićeni spomenik kulture te je mjesto gdje se održavaju brojne izvanmuzejske aktivnosti poput koncerata, projekcija, događaja itd. Uz stalni etnografski postav u prizemlju, na prvom katu Guvernerove palače nalazi se kulturno-povijesni postav pod nazivom Kroz prozor Guvernerove palače koji prikazuje nekadašnji sjaj palače i kulture življenja viših društvenih slojeva s kojim su se naši učenici upoznali kroz stručno vodstvo vodiča. 

Učenici su vidjeli vrste jedara, način komunikacije pomoću signalnih zastavica, stare pomorske karte,  zbirku navigacijskih instrumenata i brodske opreme, upoznali se sa vrstama brodova koji su plovili Mediteranom. Vidjeli su jedini spasilački prsluk s parobroda Titanic. Pripadao je pomorcu Josipu Caru iz Rijeke. Pomorac Josip Car bio je član posade parobroda Carpathia, brodara CUNARD LINE. Nakon povratka iz New Yorka i dolaska Carpathije u Rijeku, Car je prsluk zadržao u svom vlasništvu da bi ga nakon osnivanja Gradskog muzeja Sušak njegova obitelj predala muzeju tridesetih godina 20. stoljeća.

Vidjeli su zbirku brodogradilišta koju čini 30 maketa brodova izgrađenih u Brodogradilištu Kraljevica nakon Drugoga svjetskog rata, ali ima i maketa jedrenjaka izgrađenih u 19. stoljeću. Osim maketa, u Zbirci se nalaze i slike brodova izgrađenih u Brodogradilištu te dio brodograditeljskog alata upotrebljavanog u Brodogradilištu tijekom 19. i 20. stoljeća. Brodogradilište Kraljevica bilo je poznato po gradnji prvih trajekata za brodarsku tvrtku Jadroliniju te po gradnji ratnih brodova za nekadašnju Jugoslavensku, a od 1991. Hrvatsku ratnu mornaricu. Zbirka maketa zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske upisana u Registar kulturnih dobara RH.

Potom su se uputili na Pomorski fakultet gdje ih je dočekao dr.sc. David Brčić (Prodekan za znanstveno – istraživačku djelatnost), koji je inače iz Malog Lošinja te su se učenici najprije upoznali sa simulatorom strojarnice, odnosno programom interaktivne laboratorijske simulacije strojarnice u stvarnom vremenu. Program uključuje simulacije primjene rada stroja i sustava u strojarnici. Zatim su vidjeli simulator koji im je simulirao ulazak u luku Hong Kong uz jako nevrijeme. Simulatorom su upravljali studenti koji su komunicirali engleskim jezikom u struci i time pokazali kako to u stvarnosti izgleda. Prezentiran im je rad fakulteta, smjerovi, projekti i aktivnosti.

Ovaj je izlet bio vrlo zanimljiv te ga preporučujemo i ostalim učenicima.