Posjet Saboru Republike Hrvatske

Dana 18. listopada 2023.g. grupa maturanata naše Škole, pod vodstvom profesorica Patricije Tomich, Aldine Burić i voditelja puta, profesora Vlaha Stražičića, posjetila je Sabor Republike Hrvatske.

Termin za razgledanje je bio dogovoren točno u 12 sati kada se čuje pucanj topa s obližnje Kule Lotrščak. U Saboru su se učenici 4.g, 4.h i 4.nb razreda mogli upoznati s načinom kako funkcionira to najviše zakonodavno tijelo naše države.

Obilazak je zamišljen kao posjet velikim dvoranama Sabora od kojih je najpoznatija Ante Starčevića, gdje je i poznata slika donošenja prvoga hrvatskog Ustava.

Nakon kraćeg posjeta galeriji Velike saborske dvorane, uslijedio je 40 minutni razgovor s gdinom Erikom Fabijanićem. Učenici su postavili dosta pitanja vezana za trenutno stanje u Hrvatskoj, a s naglaskom na brigu vlasti i zastupnika za manje jedinice lokalne samouprave poput mjesta Cresa i Maloga Lošinja.

Nakon posjeta Saboru uslijedio je posjet Kuli Lotrščak, a potom malo slobodnog vremena šetnje Ilicom i Zrinjevcem do autobusa. Učenici su imali slobodno vrijeme u Arena centru, na izlazu iz Zagreba do 18.30 sati kad su krenuli kući.