Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 10. do 12. svibnja 2022. godine na Zagrebačkome velesajmu organizirala je Državno natjecanje učenika strukovnih škola –  najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe.

Više od 360 najboljih učenika strukovnih škola, uz podršku više od 400 njihovih nastavnika, natjecalo  se u više od 40 strukovnih disciplina. Sudjelovalo je  više od 200 strukovnih škola, u šest paviljona, u prostoru većem od 14.000 m2.

Ovo događanje okupilo je  strukovne škole, ali i više od 40 partnera i poslodavaca. Sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan je i od načina da se postigne dugoročni cilj – povećanje zapošljivosti učenika koji su završili strukovne škole.

Jedna od glavnih svrha je i promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole. Posjetom Državnome natjecanju WorldSkills Croatia učenici osnovnih škola i njihovi roditelji imaju priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, uvjeriti se u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama.

Kratki promotivni video možete vidjeti na: https://youtu.be/G3X1QqGZ6Bg

U disciplini Pomorska nautika sudjelovalo je šest učenika iz šest srednjih škola: Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj, Pomorsko-tehnička škola Šibenik, Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik, Pomorska škola Split, Pomorska škola Zadar i Pomorska škola Bakar (koja je ujedno bila i domaćin natjecanja).

Učenik naše škole Emanuel Skočibušić je imao jednak broj bodova kao i učenik Pomorsko-tehničke škole Šibenik, pa je prosudbeno povjerenstvo na temelju rezultata iz nautičkog simulatora odredilo da je 3. mjesto osvojio učenik iz Pomorsko-tehničke škole Šibenik. Emanuel Skočibušić je na kraju osvojio 4. mjesto u disciplini Pomorska nautika. Mentor je bio Ivan Komadina, univ.bacc.ing.

U obrazovnom sektoru turizam i ugostiteljstvo, u disciplini Poslovanje turističke agencije, sudjelovalo je 11 srednjih škola. Naša učenica 4.h razreda Sara Maljić osvojila je 7. mjesto, a mentorica joj je bila Patricija Tomich, dipl.oec.

Tablice sa svim rezultatiuma:

Pomorska nautika – tablica

Poslovanje turističke agencije – tablica

 

Čestitamo učenicima i mentorima na sudjelovanju i postignutim rezultatima!