Promocija Otočkog ljetopisa br.17 – Pomorstvo Cresa i Lošinja 5.

Foto: Bojan Purić

„Svaka je knjiga praznik naroda koji ju je iznjedrio“ (Julijano Sokolić)

             U prigodi Mjeseca knjige, u utorak 12. studenog u 18, 00 sati u holu Srednje škole Ambroza Haračića upriličeno je predstavljanje  Otočkog  ljetopisa Cres-Lošinj 17    Pomorstvo Lošinja i Cresa 5. Kroz glazbene predahe vodile su nas Brigita Sorić, učenica 4. htt razreda i Sara Maljić, učenica 2. htt razreda.

                Predstavljanje knjige moderirala je profesorica Mirjana Čović,  koja je u uvodnome dijelu istaknula kako sam naziv knjige upućuje njenu povezanost uz otok koji je od davnina bio usmjeren na more i život uz more,ali i  da nadilazi pomorske smjernice jer je uvelike obogaćena cjelokupnim životom i radom škole. Otisak je vremena i ima trajnu dokumentarnu vrijednost kao svjedok života škole u isječku vremena. Stoga se u njoj nameću i dva tipa čitanja: dokumentarno-objektivni, koji je ujedno i temelj  za buduću nadogradnju, i emotivno-subjektivni, kao odraz, lirska razglednica, u kojoj će moći uživati svi nekadašnji učenici i djelatnici naše škole te svi koji su rođeni na našem otoku ili su ih životni putovi na njega doveli.

               Uvodnu riječ okupljenima uputila je ravnateljica Jelena Bralić, istaknuvši kako je razloga za objavljivanje novog Ljetopisa nakon 14 godina mnogo: knjiga profesorice –  Lidije Kosmos – Haračićevi profesorski i znanstveni vidici, diploma za uređenje školskog atrija i perivoja palmi, državna nagrada Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, obnova jarbola na zapovjednom mostu škole, uloga naše škole kao škole domaćina državnog natjecanja u obrazovnom sektoru Promet i logistika, potom domaćina natjecanja World Skills Croatia Gastro, osnivanje Škoskog muzeja pomorstva i pomorskog školstva, uvođenje  e – dnevnika, informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrele škole, novi navigacijski simulator, skoro uvođenje novog simulatora za brodostrojare… Školska događanja u Ljetopisu opisali su nastavnici – voditelji izvannastavnih aktivnosti i projekata: Aldina Burić, Renato Dudić, Nikola Lazić, Ivan i Tomica Komadina, Daniela Mužić, Melita Chiole, Ljiljana Filipas, Rozana Perović, Lidija Kosmos, Patricija Tomich, Elena Busanić, Darinko Sesar, Divko Hadžiev, Sandra Maljić, Mirjana Čović, Zrinka Jensch, Milica Prole, Kata Marković i ravnateljica Jelena Bralić.

               Kao članica uredništva i autorica povijesnih priloga profesorica Lidija Kosmos istaknula je značenje svih prethodnika koji su u spomenutoj ediciji objavljivali radove i čiji su podaci bili glavnim izvorom za daljnji istraživački rad i pripremu nastavnih sadržaja kulturno-povijesne baštine. Spomenut ćemo tekstove vezane uz projekte: Apoksiomenova antička kuhinja te  Školski muzej pomorstva i pomorskog školstva.

               Profesorica Aldina Burić, autorica nekoliko članaka u Ljetopisu i članica uredništva, osvrnula se na pomorske sadržaje kao što su  školski brod jedrenjak Beethowen te IPA projekt. Spominjući tradiciju veslačke sekcije, prisjetili smo se nedavno preminulog profesora Eugena Saganića, odavši mu počast kao njenom prvom voditelju.

                Dr. Julijano Sokolić, glavni urednik Ljetopisa i autor niza članaka, spomenuo je prethodnog urednika Vladimira Markovića, naglasivši zasluge brojnih suradnika koji su omogućili objavljivanje ove i svih dosadašnjih  edicija. Istaknuo je značaj  ove knjige za otočni kraj te kako je nužno dokumentirati sve vrijedno što su ostvarili mladi sa svojim  učiteljima tijekom školovanja: “imena, događaje, istraživanja, planove, programe, želje i nadanja, sjećanja i sjetu neponovljivosti“, sve što se u određenom periodu zbivalo „na ponos i diku pameti i razumijevanja“. Ovom mu se prigodom zahvaljujemo na ustrajnom radu na mjestu glavnog urednika te kao neumornom zapisivaču sada već povijesnih činjenica našeg otoka, aktivnom promicatelju svih njegovih vrijednosti, pravom otočnom „bašćincu“, koji  je bilježio  otočne vrijednosti kako bi ostavio u nasljeđe budućim generacijama  sliku otočnog čovjeka. Hvala mu na nesebičnom trudu i radu svih ovih godina, a našoj školi-brodu želimo uspješnu plovidbu i da s radošću dočekamo sljedeće Ljetopise!

Nakon uspješnog predstavljanja Ljetopisa učenici kuhari maturanti Nikola, Vedrana, Adriana, Dominik i Renata, zajedno sa svojim stručnim nastavnicima, Ivanom Lukićem i Milankom Poldan, pripremili su nam prigodni domjenak.

Iz informativnog programa Radio Jadranke: