Dani Augusta Šenoe i Dan otvorenih vrata HAZU

U srijedu je 13.studenog 2019. godine četrnaestoro naših učenika  članova Grupa za istraživanje glagoljice na Cresu i Lošinju sa svojim profesoricama Milicom Prole i Zrinkom Jensch realiziralo terensku nastavu u Zagreb. Posjetili smo obiteljsku  Kuću Šenoa  u kojoj se čuva njihova ostavština sakupljana  tijekom 182 godine, odnosno kroz četiri generacije.

August Šenoa je bio romanopisac, pjesnik, jezikotvorac, novinar, prevoditelj, kazališni kritičar, dramaturg, prosvjetitelj u pravom smislu te riječi. Zbog njegovog ogromnog doprinosa, druga polovica 19. stoljeća u hrvatskoj književnosti naziva se Šenoino doba. To je početak realizma. Kao gradski bilježnik, a kasnije i senator zalagao se za društvenu i socijalnu pravdu, školovanje, naročito se zalagao za obrazovanje djevojaka, zaštitu obitelji i siromašnih, nesebično je pomagao potrebitima što ga je na koncu stajalo zdravlja i života.

August Šenoa je bio  veliki domoljub, a ljubav je prema rodnom gradu, domovini Hrvatskoj i hrvatskom jeziku kroz svoja djela i kao urednik Vienca, nastojao  prenijeti na čitatelje u čemu je neosporno uspio.

Detalji iz biografije Augusta Šenoe koje nam je ispričala gospođa Jasmina Reis, nasljednica ostavštine obitelji Šenoa, važni su za razumijevanje Šenoinog djela, ali i za razumijevanje života  Zagrepčana toga doba.

 August  Šenoa je rođen  14. studenog 1838. godine i danas bi mu bio 181. rođendan.

Drugi je dio terenske nastave  bio posjet Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u kojoj se čuva  najdragocjeniji spomenik hrvatske kulturne baštine Bašćanska ploča. O njoj je predavanje  održala profesorica Zrinka Jensch. U vrijeme izvođenja naše terenske nastave  održavala se manifestacija Dan otvorenih vrata HAZU te je dio naših učenika posjetio i Strossmayerovu galeriju starih majstora.

Učenici koji su sudjelovali u realizaciji terenske nastave:

1.G – Emili Cvijić, Laura Hadžić, Magdalena Karčić, Antea Mandić, Nessa Salaman

2.G – Paula Štajduhar i Laura Šepuka

2.H – Doris Beljan, Dorotea Uzelac, Katarina Toić

3.NB – Stefano Paladin, David Haluška,  Teo Grkinić, Roko Holer