Naši učenici na razmjeni u Gleisdorfu

Naše putovanje započelo je u srijedu 27.02. u 07h. Na put nas je poveo, vodio brigu o nama i o svemu ostalom član lošinjskog Rotary kluba Ranko A. Pezelj i naša profesorica Tatjana Kričković. Cilj putovanja: Gleisdorf, malo austrijsko mjesto od oko 10 000 stanovnika, udaljeno dvadesetak kilometara od Graza. Put je prošao bez problema i u Grazu smo bili već oko 13h. Tu nas je dočekao Roland Pulsinger, prof. matematike, informatike, geografije i tehničkog crtanja te ujedno i koordinator projekta razmjene učenika između naše škole i gimnazije BG/BRG Gleisdorf  koju već 5. godinu  organiziraju i provode  Rotary klubovi Gleisdorf  i Lošinj. Ručali smo u kineskom restoranu, a uz tipična kineska i za većinu nas nova jela posebno nas se dojmila pokretna traka pored stolova na kojoj su ta jela u malim tanjurima kružila i svatko je mogao odabrati jela po želji. Nakon ručka uslijedilo je razgledavanje prekrasnog Graza uz Rolandovo vođenje. Tako smo se popeli do dvorca Schlossberg, tko liftom, tko stepenicama (260 stepenica) s kojeg se pruža fantastičan pogled na cijeli grad, vidjeli sat-toranj (Uhrturm) čija velika kazaljka pokazuju sate a mala minute, divili se neobičnoj formi Muzeja suvremene umjetnosti (Kunsthaus), napravili mnoštvo selfija na Otoku na Muri (Murinsel), prošli pored vijećnice (Rathaus) i prošetali se glavnim trgom kojeg osim lijepih trgovina karakteriziraju prekrasno ukrašene fasade kuća. Najuzbudljiviji trenutak je ipak bio spuštanje toboganom s brda na kojem je smješten dvorac Schlossberg. Nakon razgledavanje krenuli smo za Gleisdorf gdje su obitelji domaćina preuzele naše učenice.

U četvrtak i petak učenice su jutro provele na nastavi sa svojim vršnjacima. Tako su imale prilike vidjeti i usporediti našu školu s njihovom, steći nova prijateljstva, razgovarati na njemačkom ili engleskom i proširiti vlastite horizonte. Vrlo korisno i poučno iskustvo što su i same učenice iskazale svojim oduševljenjem nakon nastave. Četvrtak poslije podne proveli smo u “slatkom” druženju: posjetili smo tvornicu čokolade Zotter u Riegersburgu. Tu smo vidjeli sve faze proizvodnje čokolade, od branja plodova do njihove prerade i finalnog proizvoda. Uz degustaciju svih Zotterovih proizvoda posjetu smo završili obilaskom malog zoološkog vrta u sklopu same tvornice. Večer su učenice provele družeći se s domaćinima. U petak, 01.03. poslijepodnevni su sati bili rezervirani za terme, a od brojnih termalnih kupališta u zoni, izbor je pao na Loipersdorf  Therme. Vrijeme je prošlo brzo uz kupanje i zabavu pa je tako došlo i vrijeme za večeru u Buschenschank Schantl, jednoj od tipičnih austrijskih seoskih gostionica koja nudi vlastite proizvode od sireva, raznih kobasica i suhomesnatih proizvoda pa do vina i drugih poslastica. Nakon obilne večere učenice su otišle svojim domaćinima.

Zadnji dan našeg boravka, u subotu 02.03. otišli smo s našim domaćinima na cjelodnevni izlet na skijalište Salzstiegl Hirschegg, oko 90 km udaljeno od Gleisdorfa. Tu su neke naše učenice po prvi put stavile skije na noge i uz stručnu pomoć učitelja skijanja Thobiasa napravile prve skijaške korake, te se odvažile i na crvene, zahtijevnije piste. Bilo je tu i puno padova, kotrljanja i klizanja, grljenja stabala i rušenja oznaka koje su se našle na putu, ali naše skijašice ništa nije obeshrabrilo i sve je proteklo bez nekih većih problema. Bio je to prekrasno proveden dan na zraku, uz sport, dobru hranu i veselo druženje.
U nedjelju 03.03. nakon zajedničkog doručka s našim domaćinima, našim učenicama Ani Stopar, Neli Derokov i Luciji Alić iz 2.g i Luciji Bonić, Ayli Hysenaj i Nataši Šolaja iz 2.h dodjeljene su potvrde o razmjeni. Nakon toga oprostili smo se od domaćina uz želju da se ponovo vidimo i krenuli na put kući. Sve dane našeg boravka u Austriji imali smo prekrasno i za ovaj period izuzetno toplo vrijeme, a sunce nas je pratilo i na povratku kući. U Lošinj smo stigli oko 17h gdje su već čekali roditelji učenica, željni da ih što prije ponovo zagrle.