Razmjena 2018./2019.

Razmjena učenika

U programu razmjene učenika , koji je trajao od 23.09.-29.09.2018., ove je godine sudjelovalo 17 učenika (12 učenika iz Lošinja i 5 učenika područnog odjela u Cresu): Martina Brajković, Tara Jagnjić i Melisa Jašarević (učenice 3.htt), Nika Devčić, Filip Domazet, Filip Fučić, Hannah Glavan Vlaisavljević, Ana Jurčević, Petra Pejić, Mihovil Šimun Pezelj, Lea Spanjol i Hana Tomich (učenici 3.g), Filip Dlačić, Lara Dragoslavić, Paolo Kaštelan, Ines Rizvić i Natali Selimanović iz creskog odjela 3.g. Učenici su bili u pratnji prof.Laure Ranac te u Cresu prof.Sonje Pokupec Salković, dok je u organizaciji i planiranju sudjelovala, naravno, i prof.Daniela Mužić, koja ovaj put nije mogla aktivno sudjelovati zbog bolovanja.

Nakon dolaska u nedjelju ujutro, učenici su se sa svojim gostima družili i provodili slobodno vrijeme u obiteljima i u razgledu grada. Prvi dojmovi su obostrano bili odlični, čemu je doprinijelo još uvijek ljetno vrijeme, a na negativne prognoze za naredne dane nitko se nije previše obazirao.

U ponedjeljak je bio planiran izlet autobusom po otoku Lošinju i Cresu, te posjet Muzeju u Osoru i razgled grada. A onda veliko (neugodno) iznenađenje!  Zbog izrazito lošeg vremena, orkanske bure i pljuskova te znatnog pada temperature, razgled grada nismo mogli ostvariti. Nadalje je, zbog istog razloga otkazan izlet u Beli, gdje je bio planiran posjet Centru za spašavanje bjeloglavih supova, te naravno kupanje i zabavu na zipline-u.

Odvezli smo se u Cres, a loše vrijeme nas je pratilo putem. Učenici su u Cresu sa svojim domaćinima panoramski razgledali grad te smo se nakon toga u ranim popodnevnim satima vratili na Lošinj. Poslijepodne su učenici imali priliku bolje se upoznati i sami nešto organizirati te svojim gostima, iako spremnima za kupanje, ponuditi toplu odjeću.

U utorak je također zbog lošeg vremena te prekida katamaranske linije Mali Lošinj-Rijeka otkazan posjet Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci. Učenici naše škole bili su na nastavi, a učenici iz Njemačke su sa svojim profesorom Matthiasom Meyerom posjetili Čikat i Sunčanu uvalu a u popodnevnim satima su samostalno organizirali aktivnosti, zajednička druženja, odlaske na treninge…

U srijedu su učenici iz Njemačke bili na nastavi prva tri sata, a u popodnevnim satima smo imali organiziran posjet muzeju Apoxiomen te Palači Fritzi. Dočekali smo učenike područnog odjela u Cresu i njihove goste te smo zajednički uživali u jedinstvenom i prekrasnom muzeju posvećenom antičkom kipu. Naši su gosti bili oduševljeni te su se dugo zadržavali u slikanju izložaka, slika te međusobnom razmjenjivanju fotografija. Cresani i njihovi gosti ostali su noćiti u Lošinju, spremni na sutrašnji planirani izlet brodom te u iščekivanju poboljšanja vremena.

U četvrtak nas je napokon vrijeme poslužilo te smo otišli na planirani izlet brodom Andromeda na Ilovik. Po dolasku su učenici panoramski razgledali mjesto te se uputili na plažu Pržine, gdje su gosti iz Njemačke napokon mogli uživati u prekrasnom i još uvijek toplom moru, a neki od naših učenika su im se pridružili.

U 13 sati bio je organiziran i pripremljen obilan ručak na brodu. Bilo je mesa, ribe i povrća na žaru, svakome prema želji. Učenici su, dobro raspoloženi, hranili i veliko jato galebova koji su im u početku otimali hranu leteći oko broda.

U popodnevnim satima krenuli smo za Mali Lošinj gdje je nastavljeno druženje uz sladoled i kolače prije povratka učenika iz Cresa svojim domovima.

U petak su učenici iz Njemačke ponovno sudjelovali na nastavi prva tri sata, te su na pojedinim satima imali priliku biti i aktivni. U popodnevnim satima otišli smo u planirani i organizirani posjet Miomirisnom vrtu uz razgledavanje, druženje te kušanje domaćih delicija. Zatim smo se uputili pješke šetnicom uz more prema Velom Lošinju, gdje je u Plavom svijetu bilo organizirano predavanje na temu zaštite dupina i morskih kornjača, koje se učenike jako dojmio.

Po završetku smo razgledali muzejsko-galerijski prostor Kula, te smo uz lijepe i vrijedne izloške i vidikovac na Kuli, mogli uživati u glazbenim trenutcima pojedinih učenika, kako naših, tako i gostiju koji su svirali na klaviru na trećem katu Kule.

U subotu ujutro učenici su se oprostili od svojih gostiju, bilo je i dugih zagrljaja i suza, ali i naglaska na nestrpljivom iščekivanju, nadamo se, isto tako uspješnog uzvratnog posjeta Hasslochu i regiji Rheinland-Pfalz na proljeće 2019.