Posjetili smo kulu Nehaj i popeli se na vrh Zavižana

Još jedna prilika da se creski i lošinjski srednjoškolci (2. i 3. razreda gimnazije) podruže na izletu u prirodi u pratnji svojih razrednika Zvjezdane Horvat, Saše Javorovića i Sunčane Dundov.

Nakon lanjskog izleta u Istru kad smo posjetili NP Brijune i Zvjezdarnicu Višnjan, ovu jesen smo odlučili posjetiti NP Sjeverni Velebit i kulu Nehaj u Senju.

Rano ustajanje s ciljem da iskoristimo cijeli dan, nikom nije teško pao.

U Senju smo se popeli na kulu Nehaj koja je izgrađena u 16. stoljeću, a u koju su ugrađeni kameni ostaci crkvica koje su namjerno srušene kako bi se ova obrambena kula mogla izgraditi. S kule puca pogled na grad Senj u koji smo se spustili na pauzu i kratku šetnju po gradu.

Iz Senja smo otišli, na sreću, nepropuhani senjskom burom već okupani suncem koje nas je pratilo cijeli dan.

Put nas je vodio dalje, magistralom do Sv. Jurja te uspon do NP Sjeverni Velebit gdje smo se popeli na sami vrh Zavižana te posjetili meteorološku stanicu izgrađenu1953. i botanički vrt koji nam u ovo doba godine nije mogao pružiti svoju biljnu raskoš. Za to se preporuča posjet u ljetnim mjesecima.

Nakon upijanja prirodne ljepote Zavižana, spustili smo se u mjesto Krasno i posjetili novi muzej nazvan Kuća Velebita koji je oduševio učenike svojim suvremenim i interaktivnim pristupom. Na trenutak smo mogli letjeti, spuštati se u spilju, čuti pjev ptica ili pomirisati šumsko bilje. Na ulazu u Kuću propuhala nas je simulacija orkanske bure. Uvjerljivo! Kuća Velebita je mjesto koje svakako valja posjetiti.

Sad već pomalo gladni i prepuni dojmova uputili smo se u Kuterevo na OPG Butina gdje su nas dočekali srdačni domaćini te nahranili našu, dojmovima opijenu, skupinu.

Došlo je vrijeme povratka…..čekali su nas naši otoci na koje smo se vratili zadovoljni i ispunjeni vršnjačkim druženjem, ljepotama i zanimljivostima koje smo vidjeli.

U svakom slučaju bogatiji za još jedno izletničko iskustvo. J

Izlet je dobio čistu peticu!!! 5!