Naši učenici u Strasbourgu

Kratki video zapis “Island School as a Model for Democracy” Renata Muškardina, učenika 4.gc razreda, Srednje škole Ambroza Haračića, Područnog odjela u Cresu, osvojio je prvo mjesto na natječaju Snimajte kratki VIDEO! kojeg je u lipnju ove godine provela Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Vijećem Europe u sklopu projekta „Instrumenti za implementaciju Okvira kompetencija za demokratsku kulturu” iz programa Građanskog odgoja i obrazovanja. Na natječaj je bilo prijavljeno 18  video zapisa  iz osam srednjih i pet osnovnih škola u Hrvatskoj.

Radi se o međunarodnom zajedničkom projektu u kojemu su  osim Hrvatske sudjelovale Andora,  Slovačka i Gruzija. Najbolje ocijenjeni učenici pozvani su na završnu konferenciju zajedničkog programa Europske unije i Vijeća Europe za međunarodne projekte “Human Rights and Democracy in Action” koja je održana 6. i 7. prosinca u Strasbourgu.

Ekipu naše škole predstavljali su Renato Muškardin, autor video zapisa, učenice 2.gc razreda Ines Rizvić i Lara Dragoslavić koje su sudjelovale u projektu te mentorice Melita Chiole i Daniela Mužić. Putovanje je bilo u potpunosti u organizaciji Vijeća Europe, a smještaj sudionika bio je osiguran u Europskom centru za mlade koji djeluje kao dio Vijeća Europe i pruža smještaj sudionicima njihovih konferencija i projekata.

Konferencija, koju su vodili gospodin Sjur Bergan i gospođa Sarah Keating iz Odjela za obrazovanje Vijeća Europe, započela je s radom u srijedu 6. prosinca u 9.00 u Palači Europe. Sam ulazak u Palaču Europe ima strogi protokol registracije i ovo je, prema riječima vrlo ljubazne koordinatorice projekta Đane Džafrić, prvi put da je učenicima dopušteno sudjelovati na jednoj ovakvoj konferenciji.

Konferencija se bavila temom edukacije nastavnika kako bi se u svim europskim zemljama demokratske vrijednosti što više implementirale u škole. Posebno zanimljivo predavanje bilo je posvećeno novom digitalnom dobu u školama koje je postalo naša svakodnevnica i koje od nastavnika traži jedan drugačiji pristup u kojem učenici i nastavnici postaju partneri.

Renatovo izlaganje na vrlo tečnom engleskom jeziku, kao i sam video zapis, bilo je vrlo dojmljivo. Generalna tajnica Europske komisije za obrazovanje i kulturu Christel De Jonge obratila mu se riječima: „Čestitam! Impresionirana sam videom, jako je profesionalno snimljen. Drago mi je što ste u video uključili i dogradonačelnika. Lijepo je čuti o bogatoj povijesti i kulturi vašeg otoka. Nakon ovoga poželjela sam se preseliti na Cres. Jos jednom čestitke.” Konferencija je završila u 17.00 dodijelom diploma sudionicima natječaja i zajedničkim fotografiranjem.

Jos veća čast bila je predstavljanje video zapisa u četvrtak 7. prosinca Upravnom odboru za obrazovanje Europske unije koje se sastaje samo dva puta godišnje. I tu je Renatov uradak zapažen kao vrlo uspješan. Nakon predstavljanja video zapisa Renatu je čestitala i predstavnica Hrvatske u Upravnom odboru za obrazovanje EU, inače savjetnica u Uredu ministrice znanosti i obrazovanja.

Osim radnog dijela dio programa bio je i zajednički ručak svih sudionika natječaja u zgradi Palače Europe. Slobodno vrijeme učenici i mentori iskoristili su za razgledavanje Strasbourga, koji je posebno lijep u ovo predblagdansko doba, i posjet poznatom Božićnom sajmu u centru grada.