Manifestacije „Naučimo mlade sve gušte naše kuhinje stare“ i Dani lošinjske kuhinje

Dana 25. 04. 2024.g., ispred ribarnice na glavnom malološinjskom trgu održala se manifestacija pod nazivom „Naučimo mlade sve gušte naše kuhinje stare“.

U okviru manifestacije organizirao se Gastro show, koji se održao ispred naše ribarnice u Malom Lošinju i na kojem su sudjelovali učenici naših ugostiteljskih zanimanja (konobari i kuhari), a mentori, naš istaknuti kuhar i istraživač (ugostiteljske povijesti) Adrijano Nikolić i slavni talijanski chef Marco Sasso kuhali su tradicionalna jela našeg kraja.

Budući da je manifestacija trajala gotovo cijeli dan, u nju se mogao uključiti veći broj učenika. Ujutro su na manifestaciji bili uključeni kuhari prvog razreda Sintia Husjak, Nina Krstić i Ivana Dabo, kuhari drugog razreda Lovro Vunić i Ilir Ferizi te konobari prvog razreda: Mihaela Marijić, Michelle Vuković i Jeronim Štromajer. Poslijepodne su sudjelovali kuhari Lovro Vunić i Nika Hajrić te konobari: Leon Hadžić, Viktor Henč i Alton Abdija.

Naši učenici kuhali su i posluživali stara tradicionalna otočka jela, tipična za naš otok (frigane srdele, brodet na bijelo i lignje na pofrig, jelo koje se pripremalo u Lošinju na Badnjak, domaće lignje pržene sa keljom). Također su demonstrirali pripremu domaćeg likera “Primorja” od morskog pelina i rakije. Pripremljena jela degustirali su i poslušali poneku zanimljivost o otočnim ribljim jelima i učenici Osnovne škole Maria Martinolića.

Manifestacijom su željeli inspirirati učenike (buduće kuhare) i ostale da promoviraju sebe kroz lokalne namirnice kako bi stvorili prepoznatljivost i kako bi se riba čim prije vratila na stolove naših ljudi.

Stoga pridajemo važnost edukaciji naših budućih naraštaja, kako bi naši mladi znali ča su kuhali naši stari .

Događaj je bio i humanitarnog karaktera, te je sav dobrovoljni prihod namijenjen našoj Srednjoj školi za opremanje ugostiteljskog praktikuma.

Svima zahvaljujemo.

Isti dan učenici ugostiteljskog smjera sudjelovali su na manifestaciji “Dani Lošinjske kuhinje”. U svojoj ponudi nudili su brodet na bijelo od liganja i bijele ribe te kolač od domaćeg lošinjskog limuna. Uz to su gostima omogućili degustaciju jedinog otočkog vinara, vina Komadina. U toj ponudi je stavljen naglasak na domaće vino od autohtone crne sorte Sansigot.

Zahvaljujemo našim učenicima, budućim konobarima i kuharima i njihovim nastavnicima Milanki Poldan i Borisu Adžiću što su nas uspješno predstavljali na tim manifestacijama.