Edukativna izložba plakata „Hrvatska iz zraka“ i u našoj školi

Za Dan škole u našem holu postavljen je jedan dio izložbe pod nazivom Hrvatska iz zraka.

Postavljeno je desetak plakata u hodnicima škole, a postav će biti mijenjan  jer je Škola na poklon dobila  30 fotografija – plakata koje na maštovit i kreativan način prikazuju prirodne ljepote te materijalnu i nematerijalnu baštinu Hrvatske. Cijeli projekt je koncipiran na način da se naglasi iznimna raznolikost  Hrvatske, tako da su dobivene fotografije – plakati  raspoređeni  što raznovrsnije. 

Plakati imaju veliku edukativnu vrijednost u području geografije, povijesti, razvoja, kulture te u pogledu promicanja važnosti zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti. Edukativni tekstovi koji upotpunjuju fotografije posebno su osmišljeni da zainteresiraju učenike, lako se usvajaju sve informacije koje se na taj način prenose, te pomažu kod daljnje prezentacije znanja.

Autor fotografija i voditelj Projekta Hrvatska iz zraka  je putopisac i fotograf Davor Rostuhar.

Godine 2014. Hrvoje Prćić, glavni urednik National Geographic Hrvatska, rekao je o izložbi: “ National Geographic – Hrvatska iz zraka  jedan je od najvećih, ako ne i najveći fotografski projekt u Hrvatskoj. Trajao je više od sedam godina i dokumentirao hrvatske ljepote, krajobraze i vizure na dosad neviđen način… Poput mozaika, s fotografijama umjesto raznobojnim kamenčićima, izložba i monografija pričaju priču o malenoj Hrvatskoj s nevjerojatnim, raznolikim blagom koje krije u svojim njedrima. Pogled iz zraka razotkriva nam sve što nam Lijepa Naša daje, čime se trebamo ponositi i čuvati to za vječnost.“

Zahvaljujući potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja  fotografije  ostaju u trajnom vlasništvu škole, a školska knjižnica  ima iznimno vrijednu fotomonografiju  „National Grographic – Hrvatska iz zraka“ u kojoj je svih 200 fotografija,  te manje izdanje fotomonografije na pet jezika. 

Zahvaljujemo se i Klubu za ekspedicionizam i kulturu što plakati krase naš školski prostor.