Glagoljašima naše škole dodijeljeno priznanje Katedre čakavskog sabora

Svoj je trideseti rođendan u srijedu, 8. listopada 2017. u palači Frizi proslavila Katedra čakavskog sabora.

Svečanu je sjednicu tom prilikom vodio dr. Julijano Sokolić,  desetogodišnji predsjednik njezinog lošinjsko-creskog ogranka. U svom se izlaganju spomenuo niza zasluga ove kulturne institucije koja promovira i čuva otočnu povijest i tradiciju kao i dijalektne idiome.

Brojnim je  institucijama i pojedincima dodijeljena Zahvalnica za suradnju i potporu u proteklom vremenu: Županiji primorsko – goranskoj, Gradu Malom Lošinju, Gradu Cresu, folklornim društvima, predsjednicima lokalnih sabora, Gradskoj knjižnici i čitaonici Mali Lošinj, OŠ Maria Martinolića i drugima.

Kako je  prilikom osnutka Katedre 1987. godine otvoren glagoljski lapidarij u Valunu , jednostavno je uočiti povezanost smisla djelovanja ove institucije s desetogodišnjim uspješnim radom Grupe za istraživanje glagoljice na Cresu i Lošinju Srednje škole Ambroza Haračića.  Sa zadovoljstvom smo: ravnateljica Škole profesorica Jelena Bralić i voditeljice Milica Prole i Zrinka Jensch  primile uručenu nam Zahvalnicu.

 Profesorice Milica Prole i Zrinka Jensch koordiniraju rad ove projektne skupine učenika čija je namjera očuvanje otočnog jezičnog identiteta u svijetu europeizacije i globalizacije. Započeli smo obilaskom mjesta za koja smo znali da sadrže glagoljsku ostavštinu, a dalje se sve samo  nudilo  željno oživotvorenja.

Mišljenja smo da   doprinosimo kulturnom bogatstvu i raznolikosti europske zajednice kojoj pripadamo.