Naši učenici na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru

Tekst napisala Nikolina Karčić, 1.g

U organizaciji Biskupijskog pastorala za mlade, pod vodstvom župnog vikara naše župe vlč. Milivoja Guszaka i pratnji vjeroučiteljice s. Branke Plenča, pedesetak učenika naše škole hodočastilo je u Vukovar 29. i 30. travnja 2017.  na Susret hrvatske katoličke mladeži.

Ovaj deseti po redu Susret hrvatske katoličke mladeži koji se svake dvije godine održava u jednom gradu Lijepe naše vođen je geslom „Krist, naša nada“. Prvog dana susreta mladi hodočasnici iz Hrvatske kao i mladi Hrvati iz iseljeništva su bili ugošćeni od strane obitelji župa Đakovačko – osječke nadbiskupije. Naše učenike ugostila je župa Ilača u kojoj su također bili ugošćeni i hodočasnici iz Pule. Uz bogat kulturni program mladi su imali mogućnost međusobnog  upoznavanja.

Potom je slijedio molitveni dio programa. Sljedeći dan u ranim jutarnjim satima uputili smo se  prema Vukovaru. Sudionici susreta, više od 30 000 mladih, okupilo  se na Memorijalnom groblju i pomolilo za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Uslijedila je procesija ulicama Vukovara  predvođena križem kojeg su naizmjenično nosila djeca poginulih hrvatskih branitelja i naši biskupi.

Središnji dio susreta, euharistijsko slavlje,  je predvodio nadbiskup Đuro Hranić u koncelebraciji s dvadeset pet biskupa i tristo svećenika. U svojoj homiliji, nadbiskup Hranić potaknuo nas je i ohrabrio riječima kako je Krist naša jedina nada i kako se samo u dubokom i prisnom zajedništvu s njim ostvaruju, obnavljaju i ispunjaju naši životi. Nakon  euharistije sudionici susreta su imali mogućnost obilaska različitih lokaliteta vezanih za ratna stradanja u Vukovaru kao i bogati scensko glazbeni program u centru grada.  SHKM je zaključen završnim slavljeničkim koncertom na kojem su nastupili brojni izvođači.

Susret je prošao u pjesmi, veselju, upoznavanju novih mladih osoba i druženju. Vratili smo se kućama bogatiji i ispunjeniji. Svakako bih svakome preporučila da dođe na idući SHKM koji će se slijedeći put održati u Zagrebu 2020. godine.