Regionalno natjecanje – Gastro 2017. održano u hotelu Bellevue

gastro2017torta-rez

U četvrtak, 23. veljače 2017. u Malom Lošinju, u hotelu Bellevue, održano je regionalano gastro natjecanja.  Škola domaćin za III. regiju – SJEVERNO HRVATSKO PRIMORJE  bila je naša Srednja škola. Regionalna natjecanja istovremeno su se provodila u  4 regije, u osam disciplina: I regija – Središnja Hrvatska, II regija-Istočna Hrvatska; III regija- Sjeverno hrvatsko primorje; IV regija- Južna Hrvatska. U našoj III regiji su škole Istarske, Primorsko –goranske i Ličko-senjske županije.

Na regionalnom Gastro natjecanju 2017 sudjelovali su učenici iz 13 škola Primorsko – goranske i Istarske županije: Gospodarska škola Buje (1. i 2. disciplina), Srednja škola Mate Blažine Labin ( 1. i 2. disciplina), Centar odgoja i obrazovanja pri Odgojnom domu Mali Lošinj ( 5. disciplina), Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica ( 8. disciplina), Srednja škola „Vladimir Gortan“ Buje (6.,7.i 8. disciplina), Hotelijersko  – turistička škola Opatija ( 6.,7. i 8. disciplina), Srednja škola hrvatski kralj Zvonimir Krk (6. i 8. disciplina), Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj (svih 8 disciplina), Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula (svih 8 disciplina),  Ugostiteljska škola Opatija ( 1.-5., 6. i 8. disciplina),  Turističko ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč (1.-5., 6. i 8. disciplina), Srednja škola Markantuna De Dominisa Rab ( 1.,2.,5., 6., 7. i 8. disciplina)  i škola domaćin Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj( 3., 5. i 6. disciplina).

Sudjelovala su 53 učenika (12 kuhara, 4 slastičara, 14 konobara i 23 hotelijera), a s njima u pratnji bilo je 38 mentora.

Na natjecanju u 5  gastronomskih disciplina:  Pripremanje menija, Posluživanje menija, Pripremanje hladnog slanog izloška, Pripremanje hladnog slatkog izloška, Pripremanje barskih mješavina, sudjelovalo je 30 učenika. Natjecali su se  pojedinačno u četiri zadana modula.

  • U pripremanju i posluživanja menija sudjelovalo je 7 škola, odnosno 7 kuhara i 7 konobara. Učenici iz srednje škole iz Buja, Labina, Rovinja, Poreča, Pule, Opatije i Raba pripremali su gustu  juhu od tikve, toplo predjelo žgvacet od kokoši, glavno jelo s janjećim kotletima  i desert s grizom i skutom. Konobari su pripremilI stol  i poslužili  jela gostima
  • Hladni slani izložak (3. disciplina) pripremalo je 5 učenika, a hladni slatki izložak učenici iz četiri škole – Rovinja, Pule, Opatije i Poreča.

Hladni slani  izložak bio je riblji , a slatki izložak torta od skute uz obvezni dodatak meda, suhih smokava i grožđica.

  • Svoje umijeće u  Pripremanju barskih mješavina pokazalo je 7 učenika.

Najbolji  učenici u gastronomskim disciplinama:

Leon Kresina Karačić – Strukovna  škola  Eugena Kumičića Rovinj

Antonija Lovrečić – Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj

David Orešković –  Ugostiteljska škola Opatija

Klara Baričević – Ugostiteljska škola Opatija

Nikola Budimir – Srednja škola Ambroza Haračića Mali Lošinj

Na natjecanju u 3  hotelijersko – turističke  discipline: Poslovanje recepcije hotela, Poslovanje putničke agencije, Predstavljanje turističkog odredišta, sudjelovala su  23 učenika. Natjecali su se  pojedinačno, modularno na hrvatskom i jednom stranom jeziku (engleskom, njemačkom ili talijanskom).

  • U šestoj disciplini Poslovanje recepcije sudjelovalo je  devet učenika (moduli: razne informacije gostu, prijem gosta, naplata računa i korespodencija s gostom).
  • U sedmoj disciplini  Poslovanju putničke agencije svoje znanje pokazalo je pet natjecatelja (u korespodenciji sa strankom na stranom jeziku,  ispostavljanje putne dokumentacije i sl.).
  • U osmoj disciplini Predstavljanje turističkog odredišta sudjelovalo je devet učenika (praktičan zadatak bio je izrada prezentacije, vještina prezentiranja na hrvatskom i nekom stranom jeziku).

Od stranih jezika najzastupljeniji bio je engleski jezik, jedan učenik u sedmoj disciplini izabrao je talijanski, a u osmoj samo dva natjecatelja njemački jezik te jedan učenik talijanski jezik. U povjerenstvu za strane jezike bile su profesorice naše Škole i to: za engleski jezik  Laura Ranac, Saša Cappelli, za njemački jezik  Tatjana Kričković, za talijanski jezik član povjerenstva bila je Sunčana Dundov.

Najbolji  učenici u hotelijersko – turističkim disciplinama:

Donatela Dekanić – Srednja škola hrvatski kralj Zvonimir Krk

Stella Stanković  – Strukovna  škola  Eugena Kumičića Rovinj

Manuel Sabo – Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu,  Pula

Sve discipline održale su se u prostorima hotela Bellevue: kuharske discipline u kuhinji hotela, posluživanje u restoranu  BAVA, pripremanje barskih mješavina u  LOUNGE BAR ALTO ROSSO,  na recepciji hotela hotelijerske discipline, a predstavljanje destinacije u  dvorani MUNDUS 1.

U  pripremi i organizaciji potrebnog pribora, namirnica (košarice) i materijala  za gastronomske  discipline bili su zaduženi školski koordinatori: strukovni učitelji Ante Brkljača i Dragomir Brkić. O potrebnim materijalima, dokumentima, obrascima,  priboru  i  „glumcima“ u hotelijersko – turističkim disciplinama brinuli su profesori Patricija Tomich, Nela Miculinić Glavan i Ivan Katalinić. U organizaciji natjecanja sudjelovali su profesori: Davor Stipić – informatička podrška, Aldina Burić, Sandra Jureković i Darinko Sesar. Administrativi dio poslova odradile su Maja Bon i Lorina Starc.

Svečano otvaranje  natjecanja  počelo je u 9 sati u hotelu Bellevue.

Program svečanog otvaranja natjecanja pripremile su profesorice Mirjana Čović, Sandra Maljić i Lidija Kosmos uz sudjelovanje učenika – Zale Nikolić, Karla Hofmanna, Rafaela Anelića, Anamarije Šepl i  Paoline Matas.

Gastro natjecanje otvorila je  ravnateljica naše škole  Jelena Bralić i istaknula :

Zadovoljstvo mi  je i čast što se ovo regionalno Gastro natjecanje 2017. održava u Malom Lošinju u prekrasnom hotelu Bellvue  te da je  naša srednja škola  izabrana za domaćina.

Gastro natjecanje je najstarije  natjecanje strukovnih škola u Republici Hrvatskoj, a organizator mu je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.  Ovo  natjecanje  se prvi puta održalo davne 1980. godine. Te godine  je naša škola slavila 125 godina postojanja. I tih godina u našoj školi  obrazovali su se kuhari, konobari, slastičari  i  hotelijeri.

Cilj natjecanja je pokazati vještinu, stručnost, kreativnost u rješavanju praktičnih zadataka u zanimanjima obrazovng sektora turizma i ugostiteljstva. Dragi učenici, želim vam da vas ovaj susret obogati novim spoznajama  i prijateljstvima,  te da ovo natjecanje bude slatki užitak i da na njegovoj trpezi blagujete uspjehe. Posebno se zahvaljujem djelatnicima Jadranka hotela koji su nam pomogli u organizaciji natjecanja te omogućili da Gastro natjecanje bude u ovom reprezentativnom hotelu.“

Svečano otvaranje uveličali su i pozdrave uputili  glavni tajnik Ministarstva turizma g. Ivo Bašić,  v.d. gradonačelnika  gđa. Ana Kučić i član Uprave Grupe Jadranka g.Goran Filipović.

Na zatvaranju natjecanja pozdrave i čestitke najboljim učenicima uputile su, uz ravnateljicu Škole, predsjednica Zajednice ugostiteljsko – turističkih škola  gđa. Ksenija Beljan i članica Uprave Grupe Jadranka  gđa. Nina Garić Saganić.

Rad natjecatelja pratila su prosudbena povjerenstva imenovana za svaku disciplinu, za gastronomske discipline ukupno 16 članova, a za hotelijersko – turističke discipline 14 članova.  Za ispravnost natjecanja odgovorna je bila  predsjednica regionalnog povjerenstva –  ravnateljica Jelena Bralić, prof.

Osim učenika Nikole Budimira, naša škola će imati još dvije učenice na državnoj razini. To su:

Monika Štromajer, treće mjesto u disciplini Pripremanje hladnog slanog izloška

Katarina Šimičić, treće mjesto u disciplini Poslovanje recepcije hotela

Čestitamo svim natjecateljicama i natjecateljima, njihovim mentoricama i mentorima, a učenicama i učenicima koji odlaze na državno natjecanje u Crikvenicu, želimo puno uspjeha!

Rezultati GASTRO 2017.

Bilten – Gastro 2017.

GASTRO 2017 – Hotel Bellevue (foto galerija)

http://www.mint.hr/default.aspx?id=39079

http://visitlosinj.hr/Novosti.aspx?id=100742

http://otoci.net/index.php/turizam/6112-losinj-bio-domacin-natjecanja-gastro-otocani-prosli-na-drzavnu-razinu

http://www.tvistra.hr/video-na-malom-losinju-odrzan-gastro-2017-regionalno-natjecanje-ucenika-srednjih-skola-turisticko-ugostiteljskih-usmjerenja/

Mediji o nama Gastro 2017.