Onečišćenje bukom

Institut Plavi svijet je odabrao temu zvučnog onečišćenja kao model uključivanja građana u istraživanje. Aktivnosti vezane uz spomenutu temu bile su javna predavanja stručnjaka o utjecaju buke na ljudsko zdravlje te o podvodnoj buci, zatim u suradnji s Centrom Idem i ja debata srednjoškolaca o temi buke te radionica mjerenja buke također s učenicima naše Srednje škole. U spomenute aktivnosti uključili su se učenici 3. razreda: Arlinda Krasnić i Marta Saganić iz 3.H, Leon Tomić i Antonia Manzoni iz 3.N te Emina Buljubašić, Teo Horvat i Petar Lozančić iz 3. G razreda

 

U debati se raspravljalo o tezi „Buka je opravdana“, a svojom su vještinom debatiranja obje ekipe – afirmacijska i negacijska – osvojile podjednake glasove publike te time pokazale kako se dobrim argumentima može utjecati na stavove i mišljenja ljudi.

Radionica mjerenja buke održala se uz pomoć stručnjaka zaštite na radu tvrtke „Vizor“ iz Varaždina koji je s grupom učenika u pratnji voditeljica iz Instituta Plavi svijet mjerio buku tijekom jednog prijepodneva na glavnom gradskom trgu, u kafiću, škveru, lječilištu, prometnom raskršću te u Srednjoj školi za vrijeme velikog odmora. U nastavku aktivnosti planira se analizirati dobivene parametre te ih usporediti s dozvoljenim i preporučenim vrijednostima s obzirom na utjecaj na ljudsko zdravlje. Naime, jedan od ciljeva ovog projekta je i osvijestiti problem zagađenja bukom među mladima koji su joj stalno izloženi, a toga uglavnom nisu svjesni.