Obilježili smo Dan škole

U utorak, 6.prosinca, u našem holu, obilježili smo Dan škole i blagdan Svetog Nikole – zaštitnika pomoraca i pomorskih učilišta.

Program je započeo recitacijom hrvatske himne koju je, uz pratnju Dominika Karčića na klarinetu, recitirao učenik Jerko Kušeta.

 

Kroz program su nas vodili ugodni glasovi naših učenika  Anamarije Šepl i Rafaela Anelića.

 

Naravno, najprije nam se obratila naša ravnateljica, profesorica Jelenu Bralić koja je, uz prezentaciju, predstavila veliki dio aktivnosti škole ostvarenih tijekom ove kalendarske godine. Njezin govor možete pročitati ovdje.

 

 

U ime Grada Malog Lošinja obratila nam se obnašateljica dužnosti gradonačelnika gđa Ana Kučić.

 

 

Profesorica Lidija Kosmos, s grupom Mladi povjesničari, već duži niz godina marljivo istražuje život i djelo svestranog profesora, znanstvenika i humanista Ambroza Haračića. U ovoj je godini objavila knjigu Haračićevi profesorski i znanstveni vidici u kojoj je objedinila sva svoja dosadašnja istraživanja.

Mladi povjesničari Zala Nikolić i Marko Vidulić predstavili su nam dio  dio Haračićeva rada.

 

 

U nastavku programa slušali smo creskog slavuja Paola Kaštelana. Paolo je, uz gitarsku pratnju Natali Selmanović otpjevao skladbu Unica dona per me. Nakon toga su im se pridružili Matej Salković i Damian Jedretić te su zajedno izveli klapsku pjesmu Ribari.

 

 

 Školske godine 2015./2016., u sklopu višegodišnjeg projekta Kazalište i mladi, naša je škola prijavila na smotru LIDRANO dva učenička rada u kategoriji literarnih radova. Od 22 pristigla literarna rada srednjih škola Primorsko-goranske županije, odabrano je 6 literarnih radova predloženih za državnu razinu.

Među njima su bila čak dva rada naših učenika; Katarine Šimičić, učenice 4. h razreda, pjesma Dodir svjetlosti – mentorica profesorica Mirjana Čović i Petra Sklepića, učenika 3. h razreda, literarni tekst Priča o božićnom čovječuljku – mentorica profesorica Sandra Maljić.

Katarina i Petar,  uz glazbenu pratnju Marka Vidulića, pročitali su svoje uratke.

 

 

U prigodi  blagdana Svetog Nikole darujemo jedni druge i potičemo karitativne vrijednosti  kao što su vjera, nada i ljubav. Caritas je duhovna matrica koja nam je ponuđena, obrazac ljubavi prema čovjeku, koja nikoga ne izostavlja, koja ljubi sve i svakoga. Jer je ljubav dobrostiva, strpljiva, ne zavidi, ne oholi se, ljubav sve oprašta.

Pjesmu Hvalospjev ljubavi izvela je maturantica Zala Nikolić, a na gitari ju je pratio Marko Vidulić.

 

 

Grupa Vršnjaci pomagači u našoj školi aktivno djeluje od 2011. godine s ciljem usmjeravanja učenika ka humanitarnom radu. Grupu vode profesorice Elena Busanić i Sandra Jureković.

 

Profesorice i učenici snimili su video uradak koji je na natečaju Oboji svijet šarenim bojama tolerancije, u prigodi Dana tolerancije, osvojio nagradu. U video uratku obrađena je, na znakovnom jeziku, poznata pjesma Ne rugaj se koja je svojevrsna himna borbe protiv netolerancije.  

Nakon što je prikazan uradak, na pozornici smo pozdravili grupu Vršnjaci pomagači i njihove voditeljice.

 

Gašpar Postolović Asl, maturant 4.h razreda, izveo nam je kompoziciju za klavir Edvarda Griega, Morning Mood.

 

 Povodom Dana volontera, predsjednica društva Naša djeca, gđa Jadranka Hofmann podijelila je prigodna priznanja i slatke nagrade našim volonterkama koje se nesebično angažiraju u radu s djecom s teškoćama u razvoju.

 

Sve nas je zabavio i nasmijao Antonio Bujačić, učenik 2. h razreda sa svojim Stand up skečom koji je s njim pripremila profesorica Mirjana Čović.

 

 Zaskočili smo naše maturante koji vrijedno vježbaju i sviraju u Puhačkom orkestru Josipa Kašmana prije nego su otišli. Maturanti opće gimnazije: Aida Salaman, Zala Nikolić, Rafael Anelić, Leo Bolješić i Dominik Karčić kao i Stina Jurkota Rebrović, Lara Bani i Marko Vidulić, učenici 3.g razreda odsvirali su nam skladbe The final countdown i Y.M.C.A. koje je s njima pripremila mentorica Marta Nikolić. Za ovu prigodu malim orkestrom „neuspješno“ je pokušala dirigirati maturantica opće gimnazije Mihaela Funarić.

 

 Kad kažemo HIK svi znamo da je to Haračićeva instrumentalna klapa. Ove godine slave petu, jubilarnu godinu postojanja, a učenike iz gotovo svih usmjerenja naše škole okupio je i vodio profesor Vlaho Stražičić. Izveli su  hit Justina Biebera Love yourself i Gibonnijevu skladbu Posoljeni zrak i razlivena tinta, a u posljednjoj pjesmi Vjeruj u ljubav pridružili su im se i njihovi profesori.