Gostujuće predavanje dr.sc. Josipe Cvelić Bonifačić o kamping turizmu

U petak, 25. studenog 2016. od 11.00 do 12.20 sati u ugostiteljskom praktikumu naše Škole, održalo se  gostujuće predavanje na temu kampinga, a uz potporu Ministarstva turizma.

Predavanje je namijenjeno učenicima hotelijersko-turističkog usmjerenja u cilju jačanja i povećanja postojećih kao i prenošenja novih znanja kako bi se stvorili temelji na kojima će se graditi budućnost hrvatskog gospodarstva. Također, predavanje predstavlja jedan od važnijih koraka daljnjeg unapređenja sustava strukovnog odgoja, obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu, odnosno u kamping sektoru.

Gostovala je dr.sc. Josipa Cvelić Bonifačić koja je zaposlena u turizmu više od 40 godina, a a radi i kao viši asistent na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Njezina su “specijalnost” kampovi u kojima je dugo radila, upoznala nas je s najnovijim trendovima u kamping industriji, te usporedila američki i europski kamping turizam s posebnim osvrtom na kampove u Hrvatskoj.

„Što se tiče naših kampova, Hrvatska bi mogla imati, kad bi odlučila, najkvalitetniji kamping turizam u Europi“, tvrdi naša gošća. „Naša županija, nakon Istarske, druga je u Hrvatskoj po kapacitetu i broju noćenja koja ostvaruje u kampovima – 26% noćenja ostvareno je u kampovima prošle godine. Imamo prekrasne kampove, pogotovo na otocima, te mnogo onih na obali koji nam predstavljaju izazov i u koje bi trebalo još uložiti i podignuti njihovu kvalitetu. Imamo kamp Krk koji je prvi kamp s pet zvjezdica i jedan od tri hrvatska kampa koji se nalazi među 38 najboljih kampova u Europi. Imamo i prvi aquapark kamp Čikat na Lošinju. Sve to nam daje prostora da poboljšamo ovaj turistički proizvod”, kaže gđa. Josipa Cvelić Bonifačić.

Ipak, domaćih gostiju najmanje je među onima koji kampiraju – samo 2,8 % Hrvata boravi u kampovima. Naša županija ima najviši udio domaćih gostiju, no i to nije dovoljno. “Moramo upoznati ljude s time da kamp nije samo livada, da djeca borave u oazi zabave i sporta, edukacije, da je sanitarni standard visok jer kampovi su danas resorti, odnosno specijalizirana izletišta”, tvrdi dr.sc. Cvelić Bonifačić koja radi i kao viši asistent na FMTU-u.