Jednodnevni izlet u Zagreb

Trideset učenika naše škole u pratnji profesorica Mirjane Čović i Sandre Maljić, u sklopu projekta Kazalište i mladi, uputila se 11. studenog u ranim jutarnjim satima put Zagreba. Najprije je na rasporedu bila kazališna predstava Njuške Teatra Exit. Učenici su uživali u kazališnom ostvarenju čiju režiju potpisuje Matko Raguž,  prema tekstu “The Dog Logs” CJ Johnsona. Na sceni su različite karaktere pasa i njihove emocije  glasovima, tijelima, gestama i mimikom glumili Enes Vejzović, Filip Križan, Janko Rakoš. Predstavljajući sebe, govorili su i o svojim gospodarima, pa je predstava o psima istovremeno bila i predstava o ljudima. U prepunoj dvorani nije nedostajalo smijeha te je svaki novi prizor bio popraćen gromoglasnim pljeskom.

Nakon predstave učenici su se prošetali Ilicom i nakon okrjepe posjetili kuću Šenoa u Ulici Ive Mallina koju je izgradio najstariji sin Augusta Šenoe, Milan Šenoa. Bogatu baštinu obitelji Šenoa predstavila nam je Jasmina Reis čija je majka Marija Šenoa bila druga supruga Augustova unuka Zdenka. Kuća je uređena i otvorena za javnost prije mjesec dana, a nama je bila velika povlastica razgledati na jednome mjestu sve što je ostalo za obitelji Šenoa. Svake je hvale vrijedan trud Šenoinih nasljednika ponajprije u očuvanju svekolike književne baštine našeg najzagrebačkijeg pisca, ali i baštine njegovih nasljednika koja je oživljavala u nama dok smo iz prve ruke slušali o zgodama iz života Šenoe i njegove obitelji te razgledavali obiteljske predmete u vitrinama, na policama i zidovima kuće. Sat i pol živopisnog izlaganja prošao je u trenu te ovakav vid edukacije svakako preporučujemo i ostalim učenicima naše škole.

Nakon posjeta Kući Šenoa učenici su ostatak vremena proveli na sajmu knjiga Interliber te smo se u večernjim satima, praćeni prvim snijegom u Gorskom kotaru, uputili prema Malome Lošinju.