Međunarodna razmjena učenika

Ove školske godine u projektu razmjene učenika sudjeluje 16 učenika i učenica drugog i trećeg razreda naše Srednje škole: Ervin Šeperović, Jan Tomich i Petar Lozančić (3.g), Valeria Pervan, Ariana Mužić i Maja Dragović (2.g), Emma Opačak i Nikolina Stupičić (2.nb), Vanessa Klimczak, Lara Mužić i Matea Zec (3.gc) i Darjan Utmar, Dino Salković, Mateo Zovko, Luka Damijanjević i Klara Kučić (2.gc). Voditeljice su profesorice njemačkog jezika Daniela Mužić, Laura Ranac i Sonja Pokupec Salković. U razdoblju od 2. do 8. listopada 2016. učenici i profesori naše škole bili su po deveti put domaćini gimnazijalcima iz njemačkog mjesta Hasslocha i njihovim profesorima Carolin Helfrich i Matthiasu Meyeru.

Kišno nedjeljno popodne bilo je namijenjeno upoznavanju s obiteljima i kratku šetnju gradom, uvalom Čikat i Sunčanom uvalom. U ponedjeljak je organiziran cjelodnevni izlet autobusom u Osor, Lubenice i Cres. U Osoru smo posjetili Osorski muzej gdje nam je gđa. Marijana Dlačić  rekla nešto o povijesti Osora i njegovoj važnosti za povijest Cresa i Lošinja. Nakon toga razgledali smo arheološku zbirku na katu muzeja, Osorsku katedralu i prošetali mjestom.

U Lubenicama nas je dočekala bura, ali to nas nije omelo da uživamo u pogledu na Kvarnerski zaljev i dugu koja se netom prije pojavila na nebu iznad Cresa. Posjetili smo i izložbu Creske vune u prostorijama nekadašnje Osnovne škole.

U Cresu nas je dočekalo sunce pa smo prošetali i razgledali uži centar grada, a nakon toga bilo je vrijeme za okrjepu i ručak.

U utorak smo katamaranom otputovali u Rijeku gdje smo najprije posjetili Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, a nakon toga uživali u šetnji Korzom.

U srijedu smo brodom „Devin“ isplovili prema otoku Iloviku gdje smo pješačili do poznate pješčane uvale i plaže Pržine, a neki su se unatoč oblačnom i prohladnom vremenu čak i okupali. Nakon ručka koji nam je organiziran na brodu prošetali smo i razgledali samo mjesto.

U četvrtak ujutro učenici su bili na nastavi, a u popodnevnim satima posjetili smo Muzej Apoksiomena i Lošinjski muzej. Petak je također bio radni dan. Nakon nastave posjetili smo Miomirisni vrt gdje nas je gđa. Sandra Nikolich upoznala s ljekovitim biljkama koje rastu na našem otoku i počastila Lošinjskim čajem. Gosti su obišli i maslinu koja je posađena 2008. godine prilikom bratimljenja naših dviju škola. Nakon toga sljedila je šetnja uz more do Velog Lošinja  gdje su učenici imali prilike posjetiti Galerijsko-muzejski prostor ‘Kula’, razgledati stalni postav i uživati u panorami s vidikovca na vrhu Kule, prošetati mjestom i nazočiti predavanju gđe. Mateje Zekan o zaštiti dupina u Jadranskom moru u prostoru udruge Plavi svijet. Učenici u Cresu također su u jutarnjim satima bili na nastavi, a popodne su posjetili Creski muzej i sudjelovali u sportskim aktivnostima svojih domaćina.

U subotu ujutro je, nakon tjedan dana zajedničkog druženja, uslijedio i neizbježan rastanak, ali i napeto iščekivanje travnja 2017. i odlaska u Njemačku, u Hassloch.