Praktikum na brodu naših brodostrojara

U vremenu  od 17. do 21. lipnja odvijala se stručna praksa (praktikum na brodu) naših učenika – brodostrojara. Učenici 3.B. razreda odradili su praktikum na brodu HSC „KRILO CARBO“ kompanije Kapetan Luka.

Na početku  praktikuma učenici su bili upoznati sa svom sigurnosnom i protupožarnom opremom na brodu, zbornim mjestima gde trebaju doći u slučaju opasnosti, te listom zaduženja za svakog pojedinog člana posade u slučaju opasnosti. To upoznavanje „familiarization“ na praktikumu izvršio je zapovjednik broda. Nakon familiarizacije učenici su pristupili upoznavanju brodskog pogona, palubnih uređaja te zapovjedničkog mosta.

Kod upoznavanja brodskog pogona učenici su naučili pripremati glavni stroj za polazak „manovru“, nadgledavanje brodskog pogona, raspremanje brodskog pogona, te ispunjavanje brodskog dnevnika nakon izvršene straže „gvardije“.

Učenici su bili upoznati i s krcanjem goriva „bunker“ na brod, gdje su predhodno izvršili sve sigurnosne radnje prije ukrcaja, kontrolirali razinu goriva u tankovima,  te nakon ukrcaja te podatke unijeli u „knjigu o uljima“ i dnevnik stroja.

S učenicima je u pratnji bio i njihov voditelj Tomica Komadina.

Ovim putem zahvaljujemo se na susretljivosti posadi broda HSC „KRILO CARBO, jer su svojim iskustvom, znanjem i zalaganjem doprinijeli da učenicima bude približen način života  pomoraca na brodu.