Naši matematičari uspješni na natjecanjima

Natjecanja iz matematike

Državno natjecanje iz matematike  2016.

Na školskom natjecanju iz matematike ove školske godine sudjelovalo je 26 učenika, a 8 učenika pozvano je na županijsko natjecanje. Najbolje rezultate na županijskoj razini postigli su:

  • Matej Salković , 3.gc  – 1. mjesto, mentorica: Melita Chiole, prof.
  • Luka Maros, 2.g -2. mjesto, mentor: Divko Hadžiev , prof. i
  • Damjan Jedretić , 2.gc – 2. mjesto, mentorica: Ana Marija Sertić, prof.

Na državno Natjecanje iz matematike pozvan je učenik 3. razreda opće gimnazije – Matej Salković   (Područni odjel u Cresu). Državno natjecanje održano je u Primoštenu od 4. do 6. travnja 2016. godine. Učenik je po treći puta pozvan na državno natjecanje, a ove godine osvojio je 12. mjesto.

 

Ekipno natjecanje Festival matematike 2016.

MDI (Matematičko društvo Istra) organiziralo  je 6. svibnja 2016. godine 11. Festival matematike    u Puli.  Ukupno je bilo prijavljeno 58 ekipa  iz općih, jezičnih, klasičnih i matematičkih gimnazija, te strukovnih škola i centara izvrsnosti – kategorija GIGA. Ekipe su sastavljene od 4 učenika (najviše dva učenika istog razreda te najmanje jednog iz prvog ili drugog razreda ).

Škola je sudjelovala peti puta.

Našu školu predstavljale su četiri ekipe – tri ekipe opće gimnazije i jedna ekipa strukovne četverogodišnje škole. Voditelji – mentori su bili profesori Ivan Brzović i Melita Chiole.

Ekipe u kategoriji GIGA  – opća, jezična i klasična gimnazija

Ekipa opće gimnazije Cres  : Tea Brđanović 4gc, Jakov Kruljac 4.gc, Matej Salković 3.gc, Jan Tomich 2.g) u kategoriji općih,  jezičnih i klasičnih  gimnazija plasirala se na 4.mjesto  ( u ukupnom plasmanu – Centri izvrsnosti, matematičke gimnazije, ostale gimnazije i srednje strukovne škole na 17. mjesto ).

Ekipa  opće gimnazije Mali Lošinj: Jole Maljić 4.g, Dea Delija 4.g, Marko Mikić 3.g , Anđela Rukavina1.g)  u svojoj kategoriji  plasirala se na 7.mjesto  (u ukupnom plasmanu na 26. mjesto ).

Ekipa  opće gimnazije Cres – Mali Lošinj: Dorian Brnić 4.gc, Dominik Karčić 3.g, Mišel Fišter 2.n   u svojoj kategoriji  plasirala se na 14 .mjesto  (u ukupnom plasmanu na 43. mjesto ).

Četvrti član, učenica Antonia Mužić, 3.gc nije sudjelovala zbog bolesti.

Ekipe u kategoriji GIGA  – strukovne škole

Ekipa strukovne škole Mali Lošinj: (Robert Lovrić 4.n, Mario Kučić, 4.n, Luka Preksavec 3.b, Andrej Salković, 1.b)  u svojoj kategoriji plasirala se na 4.mjesto (u ukupnom plasmanu na 29. mjesto)

 

Natjecanje  Matematika u umjetnosti

Društvo matematičara i fizičara, Rijeka organiziralo je  natjecanje iz matematike na temu Matematika u umjetnosti koje je bilo  namijenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola.

Natjecanje se održavalo  od 20. veljače 2016. godine do 31. ožujka 2016. godine. Svaki natjecatelj ili grupa natjecatelja (grupa natjecatelja se sastoji najviše od tri člana) mogla je predati najviše tri neovisna rada na tri različite teme ili povezati nekoliko tema u jedan rad. Radovi  su morali biti originalni, a radovi koji su  sadržavali slike, animacije, filmove i sličan sadržaj preuzet s Interneta nisu bili razmatrani. Najbolji radovi su nagrađeni i predstavljeni 20. travnja 2016. godine u okviru Festivala znanosti čija je ovogodišnja  tema bila  “Znanost i umjetnost”.

Učenici Područnog odjela u Cresu zajedno sa svojim mentoricama , profesoricama Melitom Chiole i Ana–Marijom Sertić izradili su dva rada Zašto je moj grad lijep i Matematika u arhitekturi. Rad Matematika u arhitekturi kojeg su izradili učenici  Renato Muškardin, Lorena Abdić i Nera Barišić  nagrađen je 2. nagradom u kategoriji srednjoškolskih radova.

Dana 20. travnja2016.  u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke učenici su prezentirali svoj rad.

 

Natjecanje za učenike 3. razreda srednjih škola – TETRAGON

U okviru manifestacije „Otvoreni dan Odjela za biotehnologiju, Odjela za informatiku i Odjela za matematiku“ koja je održana  19. travnja 2016. godine Odjel za biotehnologiju, Odjel za fiziku, Odjel za informatiku i Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci organizirano je ekipno natjecanje TETRAGON za učenike trećih razreda srednjih škola.  Natjecanje je održano  u  sveučilišnom kampusu Trsat.

Na Natjecanje se prijavljuju treći razredi srednjih škola. U Natjecanju sudjeluju četveročlane ekipe, predstavnici prijavljenih trećih razreda srednjih škola. Svaki razred može predstavljati najviše jedna ekipa. Našu Školu predstavljala je ekipa 3.gc razreda Područnog odjela u Cresu – Sabino Sepčić, Matej Salković (nažalost odsutan zbog bolesti), Antonia Mužić i Frane Perović, a pratio ih je razrednik, profesor Saša Javorović.

Uz sadržaje iz biotehnologije, fizike i informatike natjecateljski dio za matematiku bio je  vezan uz sljedeće sadržaje:  Rubikova kocka, matematika u Alisi u zemlji čudesa,  fraktali  i  program GeoGebra (posebno izrada alata). U sklopu fakulteta je i superračunalo Bura kojeg su natjecatelji mogli razgledati.

 

Dan broja Pi – još jedno natjecanje

Povodom međunarodnog dana broja π u našoj školi je u ponedjeljak, 14. 03. 2016. u 17 sati, održan kviz u kojem su se naši učenici natjecali u matematičkim znanjima i vještinama. Najbolji u odgovorima na 16 postavljenih pitanja nakon sat i pol uzbudljivog natjecanja bila je grupa koju su činili učenici

  1. razreda opće gimnazije: Luka Maros, Ervin Šeperović i Matej Plevnik. Kviz je organizirao Divko Hadžiev, prof.