Otvorenje Izložbe glagoljice na Lošinju

Dio svoga višegodišnjeg istraživanja glagoljice na Cresu i Lošinju predstavili su mladi članovi Grupe za glagoljicu: Emma Maljić i Antonia Manzoni (1.n), Romana Tikvić i Marija Lena Jensch (2.g).
Postavljena je izložba građe iz Osora, Nerezina, Svetog Jakova, Ćunskog, Malog Lošinja i Velog Lošinja u galerijskom prostoru istoimene crkvice koju je ustupio nerezinski župni ured. Temeljem zamolbe Društva svetoga Frane iz Nerezina i New Yorka izložba će biti otvorena za javnost tijekom cijeloga ljeta (1.7. -31.8. 2015.)
Kako je oglašena na internetskoj staranici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, koja je ujedno i suorganizator, odaziv posjetitelja bio je velik, ispunjena su sva mjesta. Sudeći prema komentarima nakon predstavljanja prisutni su bili oduševljeni saznanjima koja su čuli kao i kvalitetom izvedbe mladih glagoljaša.
Zahvaljujući gostovanju vrsnih glazbenika Ivana (klarinet) i Stefana (klavijature) Rajningera cijeli je događaj stvorio svečanije ozračje. Primijetili smo da je ovakav starinski izložbeni prostor izvanredno kompatibilan s našom temom. Na početku se svečane večeri uzvanicima obratio predsjednik Društva svetog Frane g. Elvis Živković, a potom i dogradonačelnica gđica Ana Kučić koja se zahvalila prisutnima za posjetu, i glagoljašima za doprinos kulturnoj ponudi grada Malog Lošinja. Rad je predstavila jedna od voditeljica Grupe za glagoljicu prof. Zrinka Jensch, a uvodni dio o dolasku glagoljice na otoke Cres i Lošinj predstavila je prof. Iva Stambolija koja je ujedno jedna od prvih članica Grupe za glagoljicu.
Večer u Nerezinama u Crkvi svete Marije Magdalene u srijedu, 1. srpnja 2015., kulturni je događaj koji će u ugodnom pamćenju ponijeti i sudionici i zahvalni posjetitelji.