Državno natjecanje iz povijesti

Na XVI. državnom natjecanju iz povijesti, koje se održalo 13. – 15. travnja 2015. u gimnaziji Antuna Vrančića u Šibeniku, u kategoriji samostalnih istraživačkih radova sudjelovali su Marija Mikić i Damjan Stanić, učenici 4.g razreda, uz mentoricu – profesoricu Lidiju Kosmos. Predstavili su svoj rad “Plovidba programom Nautice” s kojim su zauzeli 6. mjesto. U radu su analizirali školski program malološinjske Pomorske škole iz školske godine 1884./1885.
Posebnost ove kategorije natjecanja je u tome da učenici moraju, koristeći povijesne izvore, napisati esej iz područja zavičajne povijesti, zatim sastaviti prezentaciju i, na kraju, obraniti svoj rad pred povjerenstvom. Ove godine u povjerenstvu su bila četiri sveučilišna profesora s povijesnog odsjeka Filozofskog fakulteta u Splitu.
Domaćini su organizirali posjet šibenskim znamenitostima za učenike i mentore natjecanja uz stručno vodstvo kolega nastavnika povijesti iz Šibenika. Razgledavali su tvrđavu sv. Mihovila, Muzej grada Šibenika, neizostavnu katedralu sv. Jakova, gradsku vijećnicu i ostale znamenitosti.