Grupa za glagoljicu u Zagrebu

Trodnevna terenska nastava  započela je predavanjem prof. Matije Grgat , Književnost – zrcalo duha i duše. Profesorica je predavanjem prikazala kontinuitet ideje kako je književnost uistinu izraz ljudskoga duha pa je ujedno,što je korisno za naše maturante,napravila pregled povijesti književnosti od najstarijih tekstova do suvremenosti.
Arhiv HAZU-a s glagoljičkom građom koju je sakupio i popisao prof.Štefanić,a tiče se cresko-lošinjske baštine vidjeli smo u drugoj zgradi HAZU-a na ,za nas priređenoj izložbi. Bilo je zanimljivo dobiti priznanja i pohvale za rad naše Grupe u jednoj od najuglednijih institucija u zemlji jer smo na terenu istražili,popisali,slikali i publikacijom javnosti ponudili niz glagoljskih dokumenata za koje se još nije saznalo. Uz Kraljevu ploču(Bašćansku ploču) smo ponovili informacije o njezinoj povijesti i sadržaju.
Uslijedilo je razgledavanje izložbe hrvatskih modernista iz kolekcije Vugrinec u Umjetničkom paviljonu,a uvečer nas je u Gavelli oduševila tragedija Othello u režiji Franke Perković.
Posljednjeg dana našeg boravka u Zagrebu pogledali smo Muzej grada Zagreba i stalnu izložbu Povijest Zagreba od početka do danas. Izvanrednim smo vođenjem doživjeli sve ambijente i događanja na kojima se temelje književna djela najznačajnijih hrvatskih pisaca. Posebna nam je čast bila posjetiti zgradu Hrvatskog sabora čiji su elegantni prostori odraz visoke kulture hrvatskoga naroda.
Terenska je nastava trajala od 8.4. do 10.4.2015.godine, sudjelovali su učenici:
1. Antonia Manzoni,1.n
2. Matej Plevnik,1.g
3. Andrija Živković,4.h
4. Katarina Baričević,4.g
5. Lucija Fabijanić,4.g
6. Damjan Stanić,4.g