Obilježavanje stote godišnjice rođenja Agostina Straulina

Učenici i nastavnici Srednje škole Ambroza Haračića su se također uključili u obilježavanje stogodišnjice rođenja Agostina Straulina koji je rođen u Malom Lošinju 10. listopada 1914.

Tim povodom su sudionici projekta “Iskrice iz povijesti pomorstva” pripremili edukativni pano s kratkim životopisom A. Straulina, fotografijama iz njegovog života te popisom ostvarenih zapaženih rezultata u sportskom jedrenju među kojima je najznačajnije jedno olimpijsko zlato i jedno srebro, četiri prva, dva druga i jedno treće mjesto na svjetskom prvenstvu pa sve do prvog mjesta na regati “over 60” 2002. godine.

U srijedu, 10. listopada su učenici 1.N razreda pohodili grob Agostina Straulina gdje su njegovi bivši članovi posade sa “Corsara” položili cvijeće.

Agostino Straulino je završio pomorsku školu u Malom Lošinju, tj. famozni “il nautico di Lussino”.
Sa dvadeset godina krenuo je na Vojno-pomorsku akademiju u Livorno gdje su zamijetili njegove dobre kormilarske sposobnosti, tako da su ga odmah uključili kao rezervu u ekipu za Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine.
Kada je započeo rat, bio je ukrcan na krstarici Garibaldi na kojoj je ostao do 1942. godine. Nakon toga se priključio grupama Gamma.
Po padu Italije, 1943. godine, pokušao se vratiti kući ali je stigao samo do Trsta. Po završetku rata nastavio je službu u talijanskoj ratnoj mornarici na razminiranju.
Osim službe u ratnoj mornarici, kao predstavnik Italije sudjeluje u mnogim jedriličarskim natjecanjima. Nakon Olimpijskih igara u Londonu 1948. godine, započinje niz uspješnih sudjelovanja na sportskim jedriličarskim natjecanjima. Nicolò Rode, njegov lošinjski prijatelj iz djetinjstva, postao je vrlo rano drugi član njegove ekipe.
U 1952. godini Straulino i Rode su osvojili sve što se dalo pobijediti u klasi Star (zvijezda): olimpijsko zlato u Helsinkiju, svjetsko, evropsko i talijansko prvenstvo. I u slijedećim godinama Straulino i Rode ponavljaju uspjeh, osvajajući naslove i na evropskom i na svjetskom prvenstvu, a na Olimpijadi u Melbourneu 1956. godine osvajaju drugo mjesto.

Godine 1961., Straulino, tada kapetan fregate, vodi Corsara II (Gusar II) sve do Los Angelesa, prolazeći kroz Panamu, gdje ga je čekala „Transpacific Race“, regata iz Los Angelesa za Honolulu dužine 2225 milja. Od 1962. godine Straulino napušta klasu Star i iskušava jedrilice od 5,5 metara te sudjeluje i pobjeđuje na raznim regatama.
Od 1965. godine zapovijeda školskim brodom Amerigo Vespucci, a njegovi podvizi tijekom cijelog razdoblja upravljanja jedrenjakom pročuli su se diljem svijeta. Posebno treba naglasiti izlaz iz luke Taranto bez snage motora i pomoći remorkera, tj. samo na jedra, što se za brod od oko 100 m kao što je Amerigo Vespucci smatralo nemogućim.
S danom 11. studenim 1972. godine Straulino napušta aktivnu službu sa činom Admirala divizije te se posvećuje regatiranju sve do 2002. godine.
Godine 2001. talijnski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi ga je odlikovao titulom Cavaliere di Gran Croce Ordine al Merito della Repubblica Italiana (Vitez velikog križa Reda zasluga talijanske republike).
Agostino Straulino je preminuo u Rimu 14 prosinca 2004. godine, a po njegovoj želji je pokopan na groblju Svetog Martina u Malom Lošinju