Održane vježbe “za brevete”

Učenici završnog razreda za zanimanja pomorski nautičar i tehničar za brodostrojarstvo su u srijedu, 1. listopada 2014. sudjelovali u vježbama – terenskoj nastavi.

Prva vježba je održana u Bakru, na poligonu u lučici Pomorske škole gdje se nalazi spasilačka brodica na gravitacijskim (nagibnim) sohama. Vježba se sastojala od spuštanja u more i otplovljavanja te povratka i podizanja na obalu pri čemu su učenici bili s prslucima za spašavanje.

Druga vježba je održana na poligonu vatrogasne postrojbe na Vežici u Rijeci gdje je vatrogasni zapovjednik Slavko Suzić učenicima zorno objasnio temeljne postupke upravljanja gašenjem požara na brodu. Učenici su se upoznali s vatrogasnom opremom koja se koristi na brodovima te su gasili vatru aparatima na prah i ugljični dioksid te su redom pokušali baratati hidrantom.

Vježbe su sastavni dio izobrazbe koja je uključena u redovnu nastavu učenika pomorskih škola temeljem koje im škola izdaje potvrdnice za sadržaje iz temeljne sigurnosti na moru i upravljanja gašenjem požara na brodu, tzv. “brevete” D2 i D12.

Učenike su pratili profesori Aldina Burić i Renato Dudić.