Ljetna škola mladih fizičara

Od 15. do 21. lipnja 2014. se u Malom Lošinju održavala 29. ljetna škola mladih fizičara. Organizatori Ljetne škole su bili Hrvatsko fizikalno društvo i naša škola. Školu je pohađalo osamnaest učenika.To su učenici iz cijele Hrvatske koji su postigli najbolje rezultate na raznim natjecanjima iz fizike. Pozvano je i petnaest predavača.To su uglavnom bili profesori s hrvatskih sveučilišta, a među njima i prof. Vuko Brigljević, fizičar koji je radio u Cernu na projektu otkrivanja Higgsovog bozona.

Tema ovogodišnje Ljetne škole bila je: “Nekoliko obljetnica: od najmanjeg prema najkrupnijem i nazad“.

Predavanja su bila fokusirana na nekoliko obljetnica važnih fizikalnih otkrića kao što su: 100 godina rendgenske strukturne analize, 80 godina od predviđanja pozitronija, a obilježeno je i 120 godina astronomije u Malom Lošinju.

Predavanja su održavana u prijepodnevnim satima u našoj školi dok su se popodne organizirale radionice na kojima su bili demonstrirani zanimljivi pokusi iz vakuuma i elektromagnetizma.U sklopu predavanja o mirisima, sudionici su posjetili lošinjski Miomirisni vrt.

U petak 20. lipnja završio je radni dio noćnim promatranjem neba, zahvaljujući lošinjskom Astronomskom društvu Leo Brenner koje je postavilo svoje teleskope kod crkvice na Čikatu i zahvaljujući nebu koje se razvedrilo te omogućilo gledanje Marsa i Saturna.