Terenska nastava hotelijera

Petak, 28.03.2014.

        Marenda je u torbama, glave puna znanja o našoj kulturno – povijesnoj baštini, a srca uzbuđena jer nas čeka terenska nastava. Krenuli smo! Maturanti hotelijersko – turističkog usmjerenja, poput mladih istraživača- avanturista, s prethodno pripremljenim temama za teren, krenuli su u „osvajanje“ otočja u pratnji predmetne profesorice Sunčane Dundov.

    Mali Lošinj nas je ispratio s kišom, ali Osor  nas je dočekao pust i okupan suncem.

Pravi proljetni dan! Osim sunca, u Osoru nas je dočekao župnik, kustosica Arheološke zbirke i mnoštvo mačaka koje su neprestano privlačile našu pažnju, he. Obišli smo žunu crkvu Uznesenja Marijina, crkvu Sv. Gaudencija, biskupski dvor s Riznicom koja je oduševila naše maturante, ali i iznenadila činjenicom da se takvo blago nalazi na našem otočju. Bili smo i u Arheološkoj zbirci u čijem prizemlju je smješten Lapidarij, a na katu, osim niza povijesno – umjetničkih izložaka , veliku pozornost je privukla i maketa Osora iz koje smo mogli puno toga saznati.   

    Put nas je odveo izvan osorskih zidina, do uvale Bijar u kojoj se nalazi oronula crkva franjevaca trećoredaca i samostan. Zadnja u nizu osorskih znamenitosti našla se nekadašnja katedrala Sv. Marije na groblju uz koju se nalazi i krstionica te memorijalna kapela                   Sv. Gaudencija. Pa mi imamo svog sveca! Sveca koji je koračao našim otočjem!

I prognao zmije otrovnice!

       Nastavljamo put do Cresa u kojem nas je osim znamenitosti, obradovala i zaslužena pauza J. Na popisu tema za izlaganje našli su se: franjevačka crkva i samostan u čiji smo klaustar, vrt i muzej zavirili; palača Arsan, Moise i Rodinis; obišli smo i gradsku loggiu i troja gradska vrata. Najduže smo proučavali bivšu katedralu Sv.Marije Snježne, a nije nam promakao ni zaštitnik Cresa, Sveti Sidar, kako ga zovu cresani.

      Napuštamo Cres i na putu do Lubenica, zaustavljamo se u Bučevu, u crkvi Sv. Marka na čijem je ulaznom zidu smještena kopija Valunske ploče, čiji original se nalazi u crkvi u Valunu.

      Žurimo uskom i krivudavom cestom do Lubenica kako bi stigli na zalazak sunca. Stižemo upravo na vrijeme, u trenutku kad je sunce počelo uranjati u more. Maturanti su oduševljeni! Još malo proučavamo lubeničke crkve i ljepotu. Nismo vidjeli živu dušu, osim nonice koja je provirila kroz vrata, ali ih je i brzo zatvorila. Kako saznajemo od našeg ljubaznog vozača autobusa, u Lubenicama živi petero ljudi, jedan muškarac i četiri žene, a svi stariji od 80 godina.

  Terenska nastava, koju slobodno možemo nazvati i izletom, bila je uspješna. Osim uspješno odrađenih tema, obradovalo nas je i lijepo vrijeme koje nas je pratilo, kao i vesela atmosfera i druženje.

     Ovo je već 14  godina da se provodi terenska nastava za maturante hotelijersko – turističkog usmjerenja, koje provodi profesorica Sunčana Dundov.